"Fudbaleri gutaju tablete kao da su bombone"

Autor:

Sport

09.06.2020

13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije ovo prvi put da se poteže pitanje korišćenja, pa i zavisnosti koja se tokom godina javlja od lekova protiv bolova u profesionalnom sportu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Neven Subotić

Temu lekova protiv bolova u nemačkom fudbalu obrađuje i dokumentarac emitovan na ARD-u.

Uzimanje lekova protiv bolova nije zabranjeno jer se oni ne nalaze na listi zabranjenih supstanci Svetske antidoping agencije (WADA). Ipak, biohemičar antidoping laboratorije u Kelnu, Hans Gejer smatra da bi barem neki od njih morali da budu na WADA-inoj listi.

 - Lekovi protiv bolova pospešuju performanse i predstavljaju opasnost po zdravlje. Moje mišljenje je da se to kosi sa etikom sporta, ako ne možete da igrate bez lekova protiv bolova - rekao je Gejer.

Neven Subotić, nekadašnji reprezentativac Srbije i prvotimac Borusije Dortmund, danas igrač Union Berlina, se takođe pojavio u dokumentarcu i izneo svoje mišljenje.

Istakao je iskusni štoper da klubovi igračima ne daju gotovo nikakve informacije po pitanju lekova protiv bolova:

- Oni su pod pritiskom da što pre osposobe igrače. To je postala sistematska praksa. Ono što sam video u proteklih 14 godina jeste da igrači gutaju ibuprofene kao da su bombone - rekao je Subotić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading