(FOTO, VIDEO) Kako se dogodio Hejsel, najveća tragedija u istoriji fudbala?

Autor:

Sport

29.05.2020

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan pre 25 godina na stadionu Hejsel u Briselu dogodila se jedna od najvećih tragedija u istoriji fudbala, ali i sporta uopšteno.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tragedija na Hejzelu

Finale tadašnjeg Kupa šampiona igrali su branilac titule Liverpul i Juventus, a pre početka utakmice dogodila se tragedija u kojoj je poginulo 39 ljudi, uglavnom italijanskih navijača.

Najmlađa žrtva bio je 11-godišnji dečak kojeg su ubile horde engleskih huligana, nasrnuvši na Juventusove navijače sat vremena pre utakmice. Bežeći od rulje Engleza, italijanski navijači bili su potisnuti na spoljni zid stadiona koji se pod njihovom težinom srušio. Hejselska tragedija mnogima je promenila način razmišljanja o fudbalu, a preduzete su i mere koje su uticale na kulturu navijača u Engleskoj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

29. maj 1985., stadion Hejsel u Briselu. Nekoliko sati pre početka utakmice na hiljade navijača su na terenu. Helikopteri odvoze ranjene i povređene. Policija i vojska pokušavaju da uspostave red. Broj mrtvih raste iz trena u tren. Utakmica je trebalo da bude otkazana, ali Uefa je donela najsramotniju odluku u svojoj istoriji - da se meč ipak odigra. Igrači obe ekipe su u šoku, na tribinama i dalje traju neredi, a volonteri i bolničko osoblje uz aut-liniju skupljaju leševe, kojih je sve više.

Kad je utakmica ipak počela, sa jedan sat i 27 minuta zakašnjenja, nikome nije bilo do fudbala. Italijani su navijali, više iz poštovanja prema svojim preminulim kolegama, njihovi igrači su nešto čak i pokušavali, a igrači Liverpula samo su stajali na terenu čekajući da se agonija okonča. Samo je nemačka televizija imala hrabrosti da prekine prenos, a ugledni L'Ekip dan nakon tragedije objavio je crnu naslovnu stranu na kojoj je pisalo ''Ako je ovo vaš fudbal, onda neka umre''. Bila je to poruka upućena Uefi, koja se godinama kasnije ipak izvinila što je tvrdoglavo insistirala da se utakmica ipak odigra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Trener Liverpula Džo Fagan, kojem je u to vreme bila poslednja utakmica u karijeri, u penziju je ispraćen tragedijom umesto još jednim trijumfom.

- Ako je Hilsboro bio naša, engleska sramota, Hejsel je bio evropska. Uefa ništa nije uradila da spreči tragediju, a mesecima se znalo da bi se nešto takvo moglo desiti - napisao je novinar Dejvid Goldblat.

- Ovo je fudbalska utakmica. Poslednja u mom životu. Vi je uništavate. Molim vas, vratite se na tribine i ponašajte se razumno - molio je preko razglasa engleske huligane Fagan, ali oni nisu slušali nikoga.

Kako su minuti prolazili, informacije o žrtvama bile su sve tačnije i potpunije. Najpre se pričalo da ima nešto povređenih, zatim su stigle prve vesti o poginulima. Konačni bilans tragedije – 39 mrtvih i 580 povređenih, od kojih je 43 bilo u kritičnom stanju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Nakon Hejsela ništa više nije bilo kao pre. Engleski klubovi izbačeni su iz Evrope na pet godina, njihovim nestankom u evropskom nogometu nastao je vakuum koji su na neki način iskoristili Steaua (1986.), Porto (1987.) i PSV (1988.).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading