Barsa nikad u težoj situaciji, korona odnosi stotine miliona!

Autor:

Sport

20.05.2020

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koronavirus će usporiti čitav svet i napraviće ogromne finansijske gubitne mnogim svetskim poslovima. U fudbalu bi najviše zbog pandemije mogla da propati Barselona.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nou Kamp

Prekinuta sezona nije bila sjajna za Barselonu koja uopšte nije bila ubedljiva, ali barem su u proleće krenuli sa manjim optimizmom jer su preskočili Real na tabeli La Lige. Ipak Katalonci će zbog koronavirusa i pandemije ozbiljno propatiti finansijski. Proračuni su da Barselona sigurno gubi preko 150 miliona evra bilo da se sezona igra do kraja ili ne.

Zbog zatvaranja čitave Španije Barselona ne može da računa na ozbiljne prihode koje ostvaruje u svom muzeju. On prihoduje i do 60 miliona evra godišnje, a sada ne radi i isti je slučaj i sa prodavnicama Barselone po gradu. Katalonci imaju i problem jer škole kluba traže 15 miliona evra za održavanje. Ipak najveći udarac je činjenica da 99 hiljada sedišta stadiona "Kamp nou" neće služiti svrsi i na njima neće biti gledalaca. Optimističan scenario je da ih neće biti tokom čitave 2020. godine.

"Rizik ove pandemije je da fudbal nikada ovoliko nije pauzirao. Možda se La Liga nastavi ali ljudi će se možda naviti na život u kojem ne gledaju fudbal na televiziji. Bez navijača, nikad nije bilo tog ispita. Utakmice Serije A su ranije izgledale užasno na televiziji jer su se igrale na polupraznim stadionima", rekao je stručnjak za fudbalsku privredu Sajmon Kuper.

On dodaje da iako možda zvuči ludo fudbal pređe u neke zone gde nema korone poput Novog Zelanda ili Australije.

- Njihovi mečevi će se onda igrati pred punim stadionima u Sidneju i Melburnu, utakmice koje se preko televizije mogu videti bilo gde na svetu, pre nego da se igraju na praznom pomoćnom terenu Reala - kaže Kuper.

11 miliona evra godišnje je prosečna plata igrača Barselone, bilo je skupih transfera, a na plate igrača od 70 odsto ukupnog prihoda Barselone. U Realu je taj procenat 50 odsto.

- Barselona ima najskuplji tim na planteti. Činjenica da imate najboljeg na svetu jeste faktor, problem je što su ostali preplaćeni. Klub je potrošio milijardu evra na transfere koji nisu vratili rezultate koje su navijači očekivali. Pandemija će napraviti situaciju gorom - rekao je Viktor Font koji želi da se kandiduje za predsednika Barselone.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading