Ludnica u Holandiji: AZ ili Ajaks? U opticaju je i dodela dve titule

Autor:

Sport

22.04.2020

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je premijer Holandije Mark Rute objavio da nema sporta do 1. septembra, postalo je jasno da sezona Eredivizije neće moći da se završi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Igrači Ajaksa

Rute je prvobitno odlučio da do 1. juna stopira sve aktivnosti u zemlji, između ostalog i sva sportska takmičenja, a produžena suspenzija za još tri meseca jasno je zadala ogromne glavobolje fudbalskom prvenstvu u ovoj zemlji.

Nakon donesene odluke, počelo se pisati da je Ajaks prvak jer je prvi po trenutnom pogledu na tabelu, ali da li bi to bilo pravedno? Uostalom, UEFA je strogo naredila svim savezima da istraju do kraja i da ne prekidaju prvenstva, pa je nedavno Belgijski fudbalski savez poništio odluklu da Klub Briž proglasi prvakom.

U petak će Holandski fudbalski savez obaviti razgovore sa predstavnicima UEFA-e, a onda doneti i konačnu odluku. Ukoliko se zaista prvenstvo i prekine, a titula dodeli Ajaksu, biće nekorektno prema drugoplasiranom AZ Alkmaru. Ajaks i AZ imaju isti broj bodova (56) s isti broj pobeda, nerešenih i poraza (18 - 2 - 5), mada je Ajaks u boljoj poziciji zbog gol-razlike (68:23 - 54:17). Prema pravilniku tamošnjeg fudbalskog saveza, Ajaks bi bio prvak.

Mediji u Holandiji smatraju da ne bi bilo zaista u redu da AZ ispašta jer je oba puta u toku sezone pobedio ekipu iz Amsterdama. Devet kola pre kraja u Erediviziji je sve bilo otvoreno, a AZ u zastrašujućoj formi naspram Ajaksa koji je u znatnom padu.

U petak će biti donesena odluka, a neki predlažu čak i da se dodeli titula i jednima i drugima, što bi opet bio pravi paradoks u svetu fudbala. 

U međuvremenu se javlja još jedan problem. Kao što De Degragraf navodi, postoji i drugi nedostatak u slučaju da Ajax bude prvak. Morao bi da plati značajnu premiju svojim igračima za titulu i ostaje da se vidi hoće li sponzori amsterdamskog kluba biti spremni da plate deo tog iznosa s obzirom da titula nije 'pošteno' osvojena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading