Stefan Šćepović prepričava tokijske dane pod naletom korone: Vanredno je stanje, ali svi mogu na ulice!

Autor: Predrag Vuković

Sport

15.04.2020

03:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delovalo je da je Japan prebrodio krizu sa koronavirusom, međutim, nedavno su u Zemlji izlazećeg sunca uveli vanredno stanje, što, zanimljivo, nije bio slučaj kada je prvi put izbila epidemija. Jedan od retkih naših internacionalaca koji igraju u ovoj zemlji je Stefan Šćepović, član drugoligaša Mačide Zelvije.

RepublikaFoto: Starsport
Stefan Šćepović

Kako je u Japanu trenutno za Srpski telegraf je prepričao stariji od braće Šćepović (mlađi Marko igra u turskom Rizeu).

- Nije teško pretpostaviti da su Japanci vrlo disciplinovana nacija. Za državu od blizu 130 miliona stanovnika oni nemaju poražavajuću statistiku ni što se tiče obolelih (7.645), a ni što se tiče preminulih (143). Drugi talas je naišao kada su se Japanci iz inostranstva vratili u zemlju - rekao je Stefan (30).

PORODICA U BEOGRADU

Sve japanske lige su bile planirane da se nastave, međutim, zbog vanrednog stanja, još će se sačekati sa fudbalom.

- U Mačidi nas ima nekoliko iz Srbije. Tu je još i Alen Mašović, koji je stigao iz Voždovca, zatim Dorijan Babunski, trener je Ranko Popović. Mašović je bio povređen, pa smo zato Dorijan i ja zajedno trenirali u jednom tokijskom parku. Ponesemo kopačke, loptu i, kao klinci, pikamo fudbal u parku! Naravno, nije to isto kao kada trenirate s ekipom, ali smo iz kluba dobili program po kojem radimo. Opet bolje i to nego kod kuće da sedimo.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Vanredno stanje u Japanu ne podrazumeva policijski čas.

- Ovde nije kao kod nas. Prema japanskom ustavu, ne smeju da zabrane građanima slobodnu kretnju. Sve radi, svi se normalno kreće, možete biti celu noć napolju. Istina je da ima manje ljudi na ulicama. Da budem precizan, vanredno stanje važi za pet, šest gradova - Tokio, Osaku, Saporo, Nagoju, Fukuoku...

Stefan je sam u Tokiju, supruga Jovana i četvorogodišnja ćerkica Lena su u Beogradu.

- Na vezi smo stalno, nisam uplašen za njih jer je supruga vrlo odgovorna. Sede kući, poštuju karantin i nema problema. Hteo sam da ih dovedem, ali je Lena dobila boginje baš kad je trebalo da krenu u Japan i morale su da ostanu.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

FUDBAL U JUNU

Liga je trebalo da se nastavi 3. maja.

- Od izbijanja epidemije postojali su oprečni stavovi o tome da li da se prekida prvenstvo. Odigrali smo jedno kolo samo. Neki su hteli da se igra bez publike, ali pošto su ovde stadioni krcati, procenili su da bi izgubili dosta novca, pa su, kao i skoro sve azijske zemlje, prekinuli šampionat. Čuo sam nedavno da ima zaraženih igrača, jedan u Serezo Osaki, drugi u Visel Kobeu i treći u Gunmi. Novi termin je 24. maj, ali verujem da ćemo krenuti početkom juna, najverovatnije - zaključio je Šćepović.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Japanci nose masku i kad imaju grip

Kako su Japanci izbegli drastičnije posledice, govore i sledeće Stefanove reči.

- Ovde imaju kulturu nošenja maski. Koriste ih i kad nije virus. Recimo, ako imaju simptome gripa, da ne zaraze nekog drugoga. Što se mene tiče, dva puta dnevno merim temperaturu, ujutro i uveče, i šaljem klupskom lekaru izveštaj. Ovde se ništa ne prepušta slučaju - pojasnio je Stefan

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading