Trener Milutin Sredojević o opakom virusu u Africi: Ubićemo koronu, kao što smo ebolu!

Autor:

Sport

10.04.2020

03:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gotovo da nema kutka planete Zemlje koji nije zahvatila pandemija korone. Opaka bolest najviše je potresla Kinu, Evropu i Ameriku, ali stigla je i do Afrike. Jedan od uglednijih sportskih radnika na Crnom kontinentu je Srbin Milutin Mićo Sredojević (50), koji sa pozicije selektora fudbalske reprezentacije Zambije za Srpski telegraf svedoči kako se tamo bore sa virusom KOVID-19.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milutin "Mićo" Sredojević

OZBILJNI PROBLEMI

- Ovde nije sve zatvoreno, kao u Južnoj Africi, nema striktnih zabrana, ali ne rade škole i vrtići, a nema ni fudbala. Strah je primetan, zato se poštuju sve preporuke Svetske zdravstvene organizacije, kao što su držanje distance i pranje ruku. Primenjuju se iste mere kao pre dve godine, kada je epidemija ebole zahvatila susedni DR Kongo, ali se nije proširila na Zambiju. Prevencija i disciplina su najjače oružje koje koriste. Ovde je slab zdravstveni sistem, pa je sprečavanje ulaska pandemije praktično jedini lek. Ako ovaj pristup zakaže, bićemo u ozbiljnom problemu. Za sada nam dobro ide sa samo 39 zaraženih i jednom preminulom osobom - opisao je Sredojević za naš list situaciju u prestonici Lusaki.

MENTALNA SNAGA

Pre Zambije, fudbalski stručnjak rodom iz Prokuplja radio je kao selektor Ruande i Ugande i kao trener šest afričkih klubova. Zato zna koliku ljubav prema fudbalu gaje na tom kontinentu i najavljuje da će upravo igra s loptom biti spas kada prođe kriza.

- Kada se situacija vrati u normalu, očekujemo da naš nacionalni tim bude taj koji će igrama i rezultatima da izleči dušu naroda koji je sada pod ogromnom traumom i stresom. Sa svojim pomoćnikom Dušanom Stojanovićem i trenerom golmana Miroslavom Stojnićem u međuvremenu radim na održavanju mentalne snage igrača i morala ekipe, a sprovodimo i programe kako bismo fudbalerima održavali kondiciju. U radu uglavnom koristimo video-linkove - dodaje Sredojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading