Silazak s uma za dobru zaradu - to je Višaja liga!

Autor: Republika

Sport

02.04.2020

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U danu kada je najbogatija engleska Premijer liga, u dogovoru sa FA, Udruženjem profesionalnih liga i Sindikatom igrača smanjila zarade zbog pandemije i prekida takmičenja, prava Premijer liga igra - se u Belorusiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Igrači Bate Borisova

Jedini fudbalski šampionat Evrope koji je u toku - Višaja liga, pokazala se spretnom da iskoristi to što joj je prvi i jedini put u istoriji pripala čast da bude najveća svetska fudbalska pozornica. I dok iz svjetskog Sindikata fudbalera (FIFPro) upozoravaju da su u Fudbalskom savezu Belorusije “sišli s uma”, u upravi Višaje lige nema straha, pa su i prvenstvo počeli prema kalendaru, 19. marta iako je u svetu pandemija proglašena 11. marta.

- Nema ničeg neuobičajenog, ali smo za svaki slučaj po stadionima rasporedili dovoljno bočica antispetika za navijače. Samo je bitno da shvate da treba da ih koriste, ali i da ne dolaze na stadione sa bilo kakvim zdravstvenim problemima. Nema pritiska Fife i Uefe, a ukoliko osetimo da stanje izmiče kontroli obustavićemo prvenstvo - kazao je predsednik FSB Vladimir Bazanov, kada je zemlja od 9,7 miliona stanovnika imala registrovana 152 slučaja zaraženih virusom covid-19.

Podatak da je na tribinama manje gledalaca u odnosu na prošle sezone govori u prilog pozivu na distancu i da navijači poštuju preporuke da bolesni ne idu na utakmice.

Ipak, tolika hrabrost izaziva pažnju najvećih medija, donosi Belorusima svetsku slavu, a time i ogroman novac za ligu u kojoj su do juče zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar znali samo za večitog prvaka BATE Borisov, kao i aktuelnog šampiona, Dinamo Brest, i to nakon uključivanja u njegovu upravljačku strukturu najbojeg igrača svih vremena, Dijega Maradone.

Poslednji put Višaja liga je bila u žiži upravo zbog čestitke Maradone na tituli svom Brestu. To je, doduše, bila jedna vest u moru, a sada je Višaja liga u centru fudbalskih dešavanja, što omogućava i Bresta i drugim klubovima da se privikavaju zaradi od marketinga.

U prilog im ne idu samo reportaže “Njujork tajmsa” ili “Dejli mejla”, već i ogromna internet zajednica, pa i popularnost koja je porasla u kladioničarskom svetu.

- Mi smo fanovi fudbalskog kluba Slutsk iz celog sveta. Počeli smo da vodimo ovu grupu u australijskoj Adelaidi. Koronavirus je otežao život svim fudbalskim navijačima, a mi se zahvaljujemo beloruskoj Premijer ligi i našem Slutsku što nastavljaju igru za fudbalske zaljubljenike celog sveta. Na zajedničkoj platformi gledamo ali i tražimo otkup lige za Australiju. Volimo Slutsk - kaže se na novoj Fejsbuk grupi, koja je napravila i novi logo kluba “FK Slutsk Worldwide”.

Naročito su efektne priče ljudi u karantinima, poput portugalskog trgovca Tijaga Pereire, kojeg su smestili nakon leta u Brazil.

- U karantinu moja svakodnevna rutina izgleda ovako: probudim se u šest ujutro kako bih gledao utakmice australijske lige pre nego su ih obustavili, a nakon doručka uključim belorusko prvenstvo, potom ručam, treniram...

U reakcijama, navijači širom sveta ne kriju koliko su zahvalni beloruskom fudbalu i koliko čeznu da “bubamara” krene svuda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading