Tuga na "Marakani": Zvezda ostala bez legende - preminuo Miodrag Mališa Petrović!

Autor:

Sport

31.03.2020

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalski klub Crvena zvezda danas je obavestio javnost da je u 94. godini života preminuo Miodrag Mališa Petrović. Reč je o poslednjem živom svedoku osnivačke skupštine Crvene zvezde i golman generacije crveno-belih koja je 1946. godine osvojila prvu titulu prvaka Srbije.

RepublikaFoto: Starsport
Miodrag Mališa Petrović

Petrović je rođen 13. februara 1927. godine u Bačkoj Palanci gde je i počeo karijeru kao golman u tamošnjem klubu. U Beograd je došao kao izbeglica 1941. godine i sa pokojnim novinarem Miletom Kosom bio je prebačen u podmladak SK Jugoslavije. U tom klubu je igrao sve do novembra 1944. kada je pristupio "USAOS". Na poziv Slobodana Ćosića prisustvovao je u osnivačkoj skupštini Crvene zvezde 4. marta 1945. godine i postao njen član. Istog dana je odigrao i prvu zvaničnu utakmicu kluba protiv prvog bataljona druge brigade KNOJA. Odigrao je i prvu utakmicu prvenstva Srbije protiv Čačka koja je bila i uvod u šampionsko slavlje.

Sa generacijom koju je predvodio Rajko Mitić posle osvojene prve titule prvaka Srbije 1946. godine doživeo je da podigne i prvi pehar osvajača Kupa Jugoslavije 1948. godine. Za Crvenu zvezdu je do 1951. godine odigrao 87 utakmica, osvojio titulu 1946, tri Kupa Jugoslavije 1948, 1949. i 1950. godine. Golmansku karijeru gradio je zatim u Mačvi iz Šapca (51 meč) i Radničkom iz Beograda (130 utakmica) sve do 1957. kada je završio aktivnu karijeru.

Zaposlio se u Ministarstvu unutrašnjih poslova gde je proveo ceo radni vek.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading