Evo kada će biti održane OI!

Autor:

Sport

27.03.2020

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u četvrtak je objavio da svi sportisti koji su se kvalifikovali za OI u Tokiju 2020. zadržavaju taj status i za 2021. godinu, za kada su odložene Igre zbog pandemije koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Članovi MOK i predstavnici 32 međunarodne federacije okupljeni na telekonferenciji, doneli su u četvrtak takvu odluku, a tek sada sledi određivanje datuma kada će se odložene Igre tačno održati.

- Predsednik MOK Tomas Bah najpre je objasnio razloge zbog kojih je donesena odluka o odlaganju Igara, a zatim je rekao da će svi sportisti koji su se kvalifikovali na OI 2020. to automatski ostati i za Igre 2021. -  izjavio je za agenciju Frans Pres jedan od učesnika sastanka.

Prema podacima MOK, 57 odsto od oko 11.000 učesnika Igara u Tokiju već se kvalifikovalo.

Jedno od glavnih pitanja sada je kada i kako organizovati preostale kvalifikacije. U nekim Federacijama, mnogo sportista se još nije kvalifikovalo i potrebna su najmanje tri meseca pre početka OI da bi se organizovale.

U nekim sportovima, poput boksa, većina kvalifikacionih turnira je prekinuto, ili otkazano, zbog situacije s koronavirusom. U nekim drugim sportovima već je kvalifikovan ogroman procenat takmičara.

- Odobrene kvote ostaju takve i dalje - rekao je drugi izvor sastanka, napominjući kako je sada glavni problem reprogramacija Olimpijskih igara.

- Tomas Bah je izjavio da će odluka o tome biti donesena za četiri nedelje - dodao je isti neimenovani izvor. „Neki su spremni za maj 2021., drugi za jun”.

Mnogi predsednici federacija su izrazili zabrinutost finansijskim pitanjem, tražeći da im se unapred odobre sredstva koja je MOK tradicionalno isplaćivao nakon Igara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading