Već se zna - fudbalska 2021. biće za pamćenje!

Autor:

Sport

19.03.2020

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalsku 2020. paralisao je koronavirus, ali bi zato 2021. godina mogla da bude za pamćenje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Igrači Valensije

Sam spisak događaja koji se neće održati u narednom periodu, a koji su već prebačeni za narednu sezonu, uključujući i jedno od najvećih takmičenja - Evropsko prvenstvo, možda donese utehu svima koji pate ovih dana zbog najveće blokade fudbalskih takmičenja.

Ono što može da predstavlja mali problem, jeste činjenica da će se mnogi veliki događaju međusobno preklapati. Od aktuelne, opšte nestašice, za nekoliko meseci imaćemo - višak sportskih događaja.

Tako će se dva najjača kontinentalna fudbalska šampionata reprezentacija, Evropsko prvenstvo i Kopa Amerika, održati bukvalno u istom periodu - od 11. juna do 11. jula 2021. godine. Mečevi će moći da se isprate istovremeno, jer će Južnoamerikanci igrati oko ponoći, ili iza ponoći, gledano po srednjeevropskom vremenu.

Oba takmičenja trebalo je da se održe leta 2020, ali su pomerena za 12 meseci zbog epidemije koronavirusa. Evropsko prvenstvo će se održati u 12 evropskih zemalja, a Južnoameričko u dve južnoameričke - Argentini i Kolumbiji.

Fifa je još ranije planirala da u letnjim mesecima lansira novi format Svetskog prvenstva za klubove - sa čak 24 tima. Planirano je da se to takmičenje održi od 17. juna do 4. jula, ali su te termine preuzela reprezentativna takmičenja, pa se traže novi datumi.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. igraće se, takođe, tokom cele 2021. - od marta do novembra. “Sporan” je junski termin, zbog Evropskog prvenstva i Kopa Amerike, ali su se čelnici Uefe obavezali da i tu nađu rešenje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kad smo kod Lige nacija, 2021. godine treba da se igra plej-of četiri reprezentacije, da se dobije novi pobjednik - i to je bilo planirano za jun, ali treba da se nađe novi format.

A do juna, znaće se pobednik Lige šampiona, Lige Evrope, Premijer lige, Serije A, La Lige i svih ostalih fudbalskih šampionata.

Finiš klupskih takmičenja u sezoni 2020/21. biće dobra predigra za letnji, reprezentativni festival fudbala. Finale Lige šampiona 2021. biće odigrano 29. maja na “Gasprom areni” u Sankt Peterburgu, a finale Lige Evrope tri dana ranije na stadionu “Sančes Pishuan” u Sevilji.

Naredne godine održaće se i Evropsko prvenstvo za mlade reprezentacije (U21). Domaćini su Mađarska i Slovenija, a termini - od 13. do 27. juna - podložni promenama, zbog Evropskog prvenstva za seniore.

Evropsko prvenstvo za žene, u Engleskoj održaće se od 7. jula do 1. avgusta, baš kao i Svetsko prvenstvo za omladince (U20) u maju u Indoneziji, i za kadete (U17) u oktobru u Peruu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading