1 NA 1 SA TAKUMOM ASANOM u japanskom restoranu: Da nisam fudbaler, vaspitavao bih decu!

Autor:

Sport

31.12.2019

04:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napadač Partizana Takuma Asano (25) prvi put je za srpske medije progovorio u intervjuu za Srpski telegraf, vođenom u japanskom restoranu u centru Beograda.

RepublikaFoto: ST/Vladimir Lukić
Partizanov Japanac... Takuma Asano

Prvi Japanac u istoriji crno-belih slabo se služi našim i engleskim jezikom, pa je zbog toga razgovor tekao uz pomoć prevodioca. Nasmejani i učtivi, Takuma je ispričao da bi odabrao karijeru vaspitača da se nije odlučio za fudbal, kao i koje bi saigrače iz redova "parnog valjka" čuvao i pazio. Asano je otvoreno govorio o tome kako je doživeo Beograd, Srbiju, večiti derbi i kako percipira naš narod, uz obećanje da će se njegov srpski popraviti.

- Nisam učio srpski do sada. Ali znam da kažem hvala i ćao. To jedino uspevam da izgovorim. U poslednje vreme ubacim po koje dobro jutro. I kad me pitaju kako si, kažem dobro. Komšijama kažem samo ćao u prolazu. Evo sad ću naučiti da kažem i doviđenja - ispričao je Japanac.

Opišite ukratko Srbe i Japance.

- Japanci su precizni što se tiče vremena. Srbi su ozbiljni u poslu, barem u ovih pet meseci koliko sam tu. Moram da kažem i bučni, stalno se nešto gradi ili su neki radovi.

Šta ste znali o Srbiji dok niste došli ovde?

- Ono što sam imao prilike da vidim jesu video-klipovi sa vašim stadionima. Partizanov i Zvezdin. Jako me iznenadila scena navijača sa upaljenim bakljama. To je nešto što nisam mogao da zamislim u svojoj zemlji.

Šta biste bili da niste fudbaler?

- Dok sam bio u Japanu, ponekad mi je palo na pamet da bih se bavio vaspitavanjem dece. Bio bih vaspitač.

Zašto?

- Odrastao sam u domaćinstvu sa petoro braće i jednom sestrom. Navikao sam na takvu sredinu, da ima mnogo dece.

RepublikaFoto: ST/Vladimir Lukić
Poruka na japanskom... Takuma Asano

Koga biste "vaspitavali" od saigrača u Partizanu?

- Sadika, Sumu, Ćelu (Nemanju Miletića), Lazara Pavlovića, Filipa Stevanovića. Samo dobru decu.

Da li pamtite zemljaka iz Zvezde Takajukija Suzukija?

- On mi je bio velika inspiracija kad sam bio u osnovnoj školi 2002. godine. To je bila godina kada je on nastupao na Svetskom prvenstvu u našoj zemlji. Jako me inspirisao, do te mere da sam zbog njega želeo da nosim broj 11 na dresu. Ali nisam imao pojma da je on nastupao u Srbiji.

Koliko je Dragan Stojković Piksi popularan u Japanu?

- Njegov status je legendaran u celom Japanu. Svi znaju za njega. Gledao sam njegov oproštajni meč na televiziji.

Šta biste nam prvo pokazali u rodnom Komonu?

- Banje sa toplom vodom, gejzire. Ljudi uživaju tamo jer ima dosta restorana koji su uz te izvore.

Kako vam je bilo na prvom derbiju?

- Pozitivno iskustvo. Doći u kontakt sa navijačima i iskusiti tu energiju koja dolazi sa tribina. Bio sam malo nervozan pre dolaska ovde, što se atmosfere tiče, ali je sve to nestalo kad sam izašao na teren. Navijači su baš bučni.

RepublikaFoto: ST/Vladimir Lukić
A, pre jela tradicionalni japanski pozdrav... Takum Asano

Na koji način praktikujete religiju?

- U Japanu nisam bio previše entuzijastičan za šinto svetilištima i budističkim hramovima. Obilazio sam svetilišta prvog januara, kada se po tradiciji odlazi zajedno sa porodicom da se pomoli za zdravlje i sreću.

Koju muziku slušate?

- Džej-pop. Japanska pop muzika. Uživam i u stranoj muzici. Džastin Biber, Kris Braun, Van dajrekšn (One direction). Obožavam, ali ne umem da pevam, iako bih jako to voleo. To nije slučaj sa japanskim pesmama, njih pevam često u vožnji.

Koji je lepši Deda Mraz? Crveno-beli ili crno-beli?

- Dobro trik-pitanje. Naravno, crno-beli.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

Upoznao sam bivšu svog dvojnika

Znate li da u Srbiji imate dvojnika, pevača Milana Stankovića?

- Čim sam došao u Beograd, svi su mi govorili kako neverovatno ličim na njega, ali ja, naravno, nisam imao pojma o kome se radi. Ali našao sam ga na Instagramu. Upoznao sam i njegovu bivšu devojku Radu Manojlović.

RepublikaFoto: ST/Vladimir Lukić

Pravite suši naopako

Kažite nam nešto o sušiju koji ste probali.

- Ovo nije japanski suši. Ovo je evropski suši. U Nemačkoj sam jeo nešto slično ovome. Kod nas uopšte nema avokada. Za nas je suši kada parče ribe stavimo preko pirinča. A ovde je sve naopako.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading