Srbija je moja druga kuća, navijam da odete na EVRO!

Autor:

Sport

21.12.2019

04:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ima veliku podršku UEFA zahvaljujući odličnoj saradnji sa predsednikom FSS Slavišom Kokezom, istakao je prvi čovek evropskog fudbala Aleksandar Čeferin u ekskluzivnom intervjuu za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Starsport
Aleksandar Čeferin i Slaviša Kokeza

Slovenac boravi u Beogradu kao počasni gost na proslavi 100 godina postojanja našeg saveza. On je u razgovoru za naš list poručio da bi voleo da vidi "orlove" na EVRO 2020.

Kako komentarišete inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za izgradnju sedam stadiona širom Srbije i nacionalnog u Beogradu?

- Bez dobre infrastrukture ne možete da imate dobre rezultate. Meni je drago da se popravlja infrastruktura, da se napravi nacionalni stadion. Imate dobar primer Italije, gde je loša infrastruktura uticala na to da opadne kvalitet fudbala.

Kakav odnos imate sa FSS i predsednikom Slavišom Kokezom?

- Odnos sa Kokezom je odličan. U Srbiji se osećam kao kod kuće. Saradnja sa FSS je odlična, koliko možemo, mi ćemo vam pomoći. U finansijskom smislu, ali možemo i da šaljemo eksperte, da pomognemo u radu sa mladima. Razgovarali smo puno tokom mog dolaska u Srbiju.

U UEFA je i naš čovek Zoran Laković, da li usko sarađujete?

- Zoran je moj čovek od poverenja, jedan od mojih najbitnijih ljudi, ako ne i najbitniji. Srbija je sa jedne strane izgubila njegovim odlaskom iz FSS, ali je sa druge dobila jer ima jakog lobistu u Nionu koji nije zaboravio da je Srbin. Nekada je bilo nezamislivo da ljudi sa ovih prostora budu na čelu UEFA, a sada imamo dvojicu. Nekada su nas potcenjivali, ali to je u neku ruku bilo dobro za nas. Nisu ozbiljno shvatili moju kandidaturu, a kada jesu, bilo je prekasno. Sada smo tu i nećemo otići.

Kako komentarišete uspehe Crvene zvezde i Partizana proteklih godina u Ligi šampiona i Ligi Evrope?

- Najbolje ću odgovoriti ako vam kažem da Zvezda i Partizan godišnje dobijaju 100-150.000 evra od TV prava, a treba da igraju protiv ekipa koje dobiju 200 miliona evra. Mi stalno pravimo poređenja ko koliko dobija novca.

Mogu li fudbaleri Srbije da se plasiraju na Evropsko prvenstvo 2020?

- Srbija u martu ima priliku da se plasira na EP. Ja kao predsednik UEFA ne mogu da dam gol, ali voleo bih da se plasirate. To je na vašim igračima. U srcu uvek navijam za reprezentacije sa naših prostora.

Kako se napravila tolika razlika između bogatih i malih klubova? Kako klubovima s naših prostora dati šansu da budu konkurentni?

- To je pitanje za milion dolara. U svim industrijama se razlika između velikih i malih uvećava. Pokušavamo da smanjimo jaz. Svako ima svoj interes, i veliki i mali. Imamo nekoliko ideja, jedna je porez na luksuz. Ako previše potrošiš, recimo 100 miliona evra, toliko moraš dodatno da platiš. Kao finansijski fer-plej, ali na drugi način, ne ovaj postojeći. Druga ideja je da ograničimo broj igrača u nacionalnim ligama na 25 po klubu, kao što je to slučaj u Ligi šampiona.

Da li se slažete da je to jako bitna tema za naš region?

- Jedan od predsednika najvećih klubova Evrope mi je pričao da se vidi da sam iz istočne Evrope jer imam socijalistički mentalitet. Veliki klubovi imaju top-igrače. Koliko srpskih igrača igra u Italiji, Engleskoj, Španiji. Ako uništimo male države, nema igrača više za velike klubove. Trudićemo se, razmišljamo o tome, moramo diplomatski.

Da li ste upoznati sa humanitarnim radom Nevena Subotića, koji dovodi vodu deci u Africi?

- Čuo sam za Subotićev rad, nisam s njim pričao. To je tipičan primer fudbalera koji je pametan, drugačiji, ne gleda samo na sebe, gleda na druge. Mi to pozdravljamo, možda bismo mogli nešto zajedno da napravimo sa UEFA fondacijom za decu - zaključio je Čeferin.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading