Humanitarno fudbalsko druženje za pomoć Bogdanu i Pavlu iz Glogonjskog Rita!

Autor:

Sport

26.10.2019

07:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U naselju Glogonjski Rit žive Bogdan i Pavle Marjanović, veseli dečaci od 12 i 4 godine, koje vole društvo, ali su nepokretni, jer boluju od retke i teške nasledne bolesti – Lesch Nyhan sindroma.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Porodica Marjanović

Starijem Bogdanu prva dijagnoza je bila cerebralna paraliza, a tek sa 6 godina zbog petodnevnog mokrenja krvi i jako slabog rada bubrega mu je dijagnostikovan Lesch Nyhan sindrom.

Od tada redovno pije terapiju za bubrege i snižavanje mokraćne kiseline. Sada ima hronično oboljenje bubrega i njihovu smanjenu funkciju.

Najmlađi od tri brata, Pavle ima istu dijagnozu kao Bogdan. Od svog četvrtog meseca prima istu terapiju kao i njegov brat, ali pregledom je utvrđeno da i njemu bubrezi obolevaju.

Lesch-Nyhan sindrom je teška, retka, nasledna bolest, koja nastaje mutacijom HPRT gena. Oboleli nemaju kontrolu nad mišićima, a ipak puno nevoljnih pokreta, ne mogu da drže svoje telo, veoma često kamenje u bubrezima.

Hrabrim dečacima su neophodni odlasci na hipoterapije, terapije, kod defektologa kao i logopeda, kupovinu medikamenata.

Sugrađani sa leve obale odlučili su da organizuju humanitarno sportsko fudbalsko druženje, kako bi pomogli porodici Marjanović u svemu što je potrebno za Bogdana i Pavla.

Kako kaže inicijator i organizator ove akcije, naš sugrađanin Bojan Mijatović, podršku u organizaciji pružio je i RTS čija će ekipa odigrati glavnu humanitarnu utakmicu sa veteranima FK Crvenka.

Ovo humanitarno sportsko druženje će se održati u subotu 09. novembra od 14.00 časova, na fudbalskom terenu FK Crvenka.

Osim glavne humanitarne utakmice, u planu je da se odigra i utakmica juniorskih ekipa, dok će sve druge prijavljene ekipe imati priliku da se pojave na terenu i pomognu u sakupljanju sredstava za Bogdana i Pavla.

Svi sugrađani i ekipe, koji su zainteresovani da pomognu ovu humanu akciju, mogu se javiti organizatoru na broj telefona 064/0809-889.

Napominjemo da Humanitarna fondacija BUDI HUMAN prikuplja novčana sredstva za Bogdana i Pavla.

Foto: printskrin/budihuman.rs

Slanjem SMS poruke: Upišimo 373 i pošaljimo SMS na 3030
Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human373 i pošaljimo SMS na 455
Uplatom na dinarski račun: 160-483428-39
Uplatom na devizni račun: 00-540-0002294.5
IBAN: RS35160005400002294535
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading