Otkrivamo kako je bivši golgeter preporodio crno-bele: Savo radi ko Englez, vodi Partizan kao menadžer!

Autor:

Sport

12.10.2019

03:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crvena zvezda igra Ligu šampiona, crveno-beli su dvostruki uzastopni šampion države, ali najbolji i najlepši fudbal u Srbiji trenutno igra Partizan. Najzaslužniji za to je trener Savo Milošević, koji je crno-bele preporodio zahvaljujući tome što ih vodi po uzoru na menadžere u engleskoj Premijer ligi!

RepublikaFoto: Starsport
Savo Milošević i saradnici

Savo je u najjačoj ligi na svetu proveo tri godine nastupajući za Aston Vilu, gde je pokupio sistem rada koji je implementirao pošto se latio posla u Humskoj. U mnogo stavki kontinentalni posao trenera razlikuje se od načina na koji se radi na Ostrvu, a Milošević je krenuo engleskim putem. Rezultat je igra na evropskom nivou, brz i moderan Partizan, što se videlo i po sjajnim rezultatima u Ligi Evrope.

BEZ PRIJATELJA

Za početak, Savo ne učestvuje mnogo u radu na treninzima, gotovo da ih i ne vodi. To je prepustio pomoćnicima Milanu Đuričiću Đumiju, Marku Stojanoviću i Nenadu Cvetkoviću.

- Savo je jedan od retkih trenera koji u stručni štab Partizana nije doveo svoje prijatelje i drugare kojima treba posao, već se okružio stručnjacima koji su u nekim aspektima posla iskusniji i bolji od njega. To dokazuje da uopšte nije sujetan i da je svakog dana spreman da uči i napreduje. Ne učestvuje mnogo u radu na treninzima. Dobar deo posla preuzimaju njegovi pomoćnici. Đuričić najviše, a sa njim i Stojanović i Cvetković - priča jedan od članova Upravnog odbora crno-belih, koji je želeo da ostane anoniman.

Bivši napadač reprezentacije Jugoslavije i Srbije priznao je da je u trenerske vode ušao na nagovor najvećeg menadžera u istoriji Premijer lige sera Aleksa Fergusona.

- Često sam govorio da nikada neću biti trener, to se promenilo posle četiri-pet godina, kada sam radio u UEFA sa najvećim trenerima u Evropi. Direktno sam analizirao 12 utakmica i neke mečeve Lige šampiona i Lige Evrope, a predsednik te komisije je ser Aleks Ferguson. Jedan od tih ljudi, ali i sam Aleks Ferguson, tada su govorili da bi trebalo da razmislim da budem trener - ispričao je nedavno Milošević.

Da je Milošević i formalno bliže statusu menadžera (po engleskom shvatanju tog pojma), svedoči i činjenica da se svakodnevno, poput sindikalca, bori za prava svojih fudbalera. Neke je vratio iz mrtvih, poput štopera Bojana Ostojića i levog beka Slobodana Uroševića, dok je mladom Filipu Stevanoviću dao važnu ulogu i time ga lansirao kao novu zlatnu koku kluba iz Humske.

RepublikaFoto: Starsport
Savo Milošević

ŽELJA ISPUNJENA

Savo je glavna spona između uprave i fudbalera, a o tome svedoči zanimljiv detalj u danima kada su crno-beli izborili plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

- Uprava je imala ideju da igračima premije za plasman u Ligu Evrope isplati u maju, po završetku sezone. Međutim, Milošević je na sastanku sa rukovodstvom tražio da premije budu isplaćene odmah jer su igrači svoj deo posla na terenu odradili. Njegova želja je ispunjena jer su svi u klubu oduševljeni načinom na koji Partizan igra - priča naš dobro obavešteni sagovornik iz Humske.

RepublikaFoto: Starsport
Fudbaleri Partizana

Zbog svega navedenog, igrači obožavaju trenera, a o tome svedoče i njihove zajedničke akcije. Nekoliko puta Savo ih je odveo na predstavu "Otkačene", u kojoj glumi, a bilo je i zajedničkih izleta, na kojima je ekipa gradila timski duh.

Igrači se ugovorima štite od opraštanja duga Partizanu!

U prethodnom periodu imali smo prilike da slušamo ode uprave Partizana o fudbalerima koji su po odlasku iz Humske oprostili dug crno-belima. Ponekad je to umela da bude prepreka prilikom transfera jer je rukovodstvo ucenjivalo igrače da moraju da zaborave na svoj novac ukoliko žele da promene sredinu. Zbog toga su pojedini fudbaleri (imena poznata redakciji Srpskog telegrafa) koji su u letnjem prelaznom roku došli u Partizan insistirali da u ugovoru imaju klauzulu po kojoj ne postoji opcija da se klubu oproste bilo kakva dugovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading