Neverovatan skandal: Francuzi se dopingovali pred finale Mundijala u Rusiji!

Autor:

Sport

23.09.2019

17:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalski reprezentativci Francuske, aktuelnog svetskog šampiona, nalaze se pod žestokom optužbom da su pred finale Svetskog prvenstva protiv Hrvatske koristili nedozvoljena sredstva, objavila je Svetska antidopinska agencija (WADA).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Slavlje fudbalera Francuske sa navijačima

Pre svega se to odnosi na igrače koji igraju za francuski PSŽ, a prema pisanju svetskih medija oni su koristili sumnjjive stimulanse koji su ovom trenutku na granici (ne)dozvoljenog.

WADA je objavila kako igrači francuskog prvaka uoči utakmica koriste žvakaće gume koje je svojevremeno patentirala američka vojska, a poslednjih se godina mogu slobodno kupiti na tržištu.

Reč je o žvakama bez šećera koje su obogaćene vitaminom B te u sebi sadrže 50 miligrama kofeina. Fudbaleri ih konzumiraju petnaestak minuta pre početka utakmice jer je to idealno vreme za apsorpciju stimulansa iz žvakaće gume koji aktiviraju nervni sistem i smanjuju osećaj umora.

Njihova prednost je u tome što kofein iz njih počinje delovati u organizmu već za pet minuta, dok nakon konzumacije istog u energetskim napicima ili kafi treba i do pola sata da počne delovati.

Ove žvakaće gume su se u Francuskoj pojavile pre nekoliko godina, a prvi su ih počeli da ih koriste igrači Monaka, koji su 2017. postali prvaci Francuske.

Kako je istraga uznapredovala, stigle su i informacije kako su francuski reprezentativci na SP-u 2018. igrali "pod dopingom". 

Podsetimo, Francuzi su ovaj meč dobili sa 4:1 i posle dve decenije ponovo postali prvaci sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading