FSS doneo odluku koja će promeniti takmičenje u Superligi Srbije!

Autor:

Sport

04.07.2019

19:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalski savez Srbije doneo je na sednici Izvršnog odbora odluku o uvođenju novog pravila za predstojeću sezonu u Superligi Srbije.

RepublikaFoto: Starsport
Detalj sa večitog derbija

Počevši od sezone 2019/20. svi klubovi u Superligi Srbije imaće obavezu da u startnih 11 imaju najmanje dvojicu igrača starosti do 21 godine, precizno sa dva igrača rođena pre 1. januara 1999. godine.

Isto pravilo važiće i za Prvu ligu za koju je uvedena i dodatna novina - timovi koji se takmiče u drugom rangu takmičenja moći će da imaju neograničen broj pozajmljenih igrača u svom sastavu. Takođe, prvoligaši će u prvom delu sezone moći će da u timu imaju samo polovinu igrača koji imaju profesionalni ili stipendijski ugovor dok će u drugom delu sezone svi igrači morati da budu pod nekim od dva ponuđena ugovora.

Kako "bonus igrači" (kako su nazvani u odluci Izvršnog odbora FSS) ne bi bili odmah zamenjni doneto je odmah i dodatno pravilo:

- Ukoliko se za vreme prvog poluvremena utakmice vrši zamena igrača uzrasta do 21 godine, a nakon njegovog izlaska iz igre u toj ekipi ne ostane obavezan broj igrača uzrasta do 21 godinu, umesto njega u igru može ući samo igrač uzrasta do 21 godine - stoji u pojašnjenju novog pravila koje će i te kako zanimati srpske klubove.

Prošle sezone je, takođe odlukom Izvršnog odbora, broj stranih igrača u protokolu za meč ograničen na četiri. Uz ovo novo pravilo sastavljanje tima za svaku pojedinačnu utakmicu moglo bi da se pretvori u ozbiljnu muku za svakog trenera. Takođe, nije baš objašnjeno na koji bi način ovo trebalo da pomogne razvoju fudbala i poboljšanju njegovog kvaliteta na terenima u Srbiji.

Nije FSS izmislio ništa novo. Ovo pravilo je na snazi recimo u Rumuniji već četiri godine, ali je tamo uslov da tim počne meč sa jednim igračem manjim od 21 godine. Možda se može reći da je Rumunima to donelo neku vrstu uspeha ako pogledamo učinak mlade reprezentacije na upravo završenom Evropskom prvenstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading