Blater grmi na FIFA: Vratite mi moje satove!

Autor:

Sport

04.07.2019

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji predsednik Međunarodne fudbalske federacije Sep Blater pokrenuo je pravni postupak protiv FIFA zbog moralne štete i u pokušaju da vrati oko 60 satova koji mu još uvek nisu vraćeni i u posedu su fudbalske organizacije koju je dugo vremena predvodio.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sep Blater i Vladimir Putin

Sep Blater je na čelu FIFA proveo čak 17 godina, ali je 2015. godine morao da odstupi sa tog mesta zbog ogromnog korupcijskog skandala. Tada mu je izrečena i šestogodišnja suspenzija iz fudbala.

Tereti se da je bez ikakvog osnova uplatio 1.3 miliona funti bivšem predsedniku UEFA Mišelu Platiniju. Obojica i dan danas negiraju te optužbe.

Blater i dalje tvrdi da su optužbe izrečene na njegov račun lažne i da bi njegov posao u FIFA morao da bude sagledan u celosti. Takođe kaže da je spreman da razgovara sa francuskim antikorupcijskim istražiteljima u vezi sa dodeljivanjem domaćinstva Svetskog prvenstva 2022. Kataru iako je na istu temu ispitan pre dve godine.

- Spreman sam da im pomognem da rasvetle celu priču. Čuo sam da žele da razgovaraju - rekao je Blater u intervjuu za BBC.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mišel Platini

Blater je rekao da bi četiri godine duga istraga koju vodi švajcarsko tužilaštvo već morala da bude završena, ali je rekao i da je njegova unuka bila prinuđena da promeni školu nakon što je svakodnevno trpela psihičko nasilje zbog prezimena.

- Prošle su četiri godine i ništa se nije dogodilo. Ovaj slučaj bi morao da bude zaključen jer zapravo i nije slučaj. Očigledno neće biti presude, da je drugačije ne bi im trebalo ovako mnogo vremena. Želim da se borim za svoja prava dok sam još živ - kaže Blater koji sada ima 83 godine.

Blater kaže da je proces u njegovoj borbi sa FIFA već počeo. Uz to što kaže da mu je naneta moralna šteta, Blater tvrdi da je oko 60 njegovih satova i dalje u posedu FIFA i da ih želi nazad.

- To su moji satovi, vratite ih. Meni je važno. Radio sam u toj industriji i napravio sam veliku kolekciju. Svi su bili u FIFA 41 gdoinu i mogao sam odavno da ih odnesem kući. Ne razumem zašto se oni bore za te satove. Nema poštovanja, Infantino ne pokazuje nikakvo poštovanje - rekao je Blater.

Portparol FIFA je za BBC imao spreman odgovor o Blaterovim tvrdnjama i optužbama.

- Gospodin Blater, naravno, ima pravo na svoje mišljenje, ali u isto vreme moramo da imamo na umu da to mišljenje i tvrdnje dolaze od čoveka koji ima suspenziju koja mu je izrečena zbog neektičkog ponašanja. Takođe, razumemo švajcarske vlasti koje nastavljaju istragu o njegovom kriminalnom ponašanju i nadamo se da će ubrzo doći do zaključka. Stavovi gospodina Blatera treba da budu sagledani u tom kontekstu.

Za kraj Blater se dotakao i svog ličnog života, pa je otkrio da je najviše propatila njegova porodica.

- Ja živim u miru, ali moja porodica je patila. Propatili su više od mene. Moja unuka je morala da promeni školu sa samo 14 godina jer je trpela psihičko nasilje. To je teško. Sada imao 18 godina, završila je školu, dobila diplomu, ali joj je teško. A to je svet u kome živimo - poručio je Blater.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading