ANTIĆ: VAR UBIJA FUDBAL!

Autor:

Sport

22.02.2019

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Video-tehnologija kao nikada pre u istoriji fudbala bila je u sredu uveče na delu u poslednjim utakmicama osmine finala Lige šampiona u kojima je Atletiko savladao Juventus (2:0), a Mančester siti trijumfovao protiv Šalkea (3:2).

Detalj sa meča Atletiko Madrid - Juventus

Sve prisutniji VAR sistem korišćen je po tri puta na mečevima u Madridu i Gelzenkirhenu, a iako su sve odluke donete nakon gledanja snimaka u kontrolnoj sobi bile ispravne, legendarni trener Radomir Antić (70) u razgovoru za Srpski telegraf ističe da nije oduševljen (n)ovim trendom u fudbalu.

GUBLJENJE VREMENA

Jedini čovek koji je imao tu čast da u karijeri vodi tri najveća španska kluba, Real, Barselonu i Atletiko, bio je na stadionu Vanda metropolitano i bodrio "jorgandžije" u jednom od derbija prve eliminacione runde.

- Došli smo do toga da su odluke donete na osnovu VAR sistema dospele u centar pažnje i na neki način zasenile sam fudbal. Kako u Primeri tako i u Ligi šampiona svi kao da samo pričaju o tom sistemu, što je potpuno nelogično. Sama procedura pregledavanja snimaka je takva da traje nekada i po pet minuta, i to značajno utiče na usporavanje ritma igre, gubi se na intenzitetu duela i onda mečevi traju sve duže. Ispostavilo da sudije nisu oštetile Atletiko niti kod jedne od tri sporne situacije kada su koristile snimke, ali predsednik crveno-belih je napustio svečanu ložu stadiona u 72. minutu, nakon poništenog gola Alvara Morate - analizira Antić za naš list dešavanja u elitnom takmičenju.

UZALUDNA RADOST

Bez obzira na to što je tehnologija sprečila golove iz ofsajda, posle faula u napadu ili svaki penal stavila na proveru, fudbalski vuk smatra da je esencija sporta narušena.

- Fudbal se igra za gol, za taj magičan osećaj radosti kada tim za koji navijate zatrese mrežu protivnika. A VAR tehnologija vam uskraćuje tu radost, preseče vas i onda dođete u situaciju da strepite tih nekoliko minuta dok sudije pregledavaju snimke i odlučuju da li će pogodak biti priznat. Ako ponište gol, onda ćete, naravno, biti razočarani, a ako ga priznaju, to je, opet, neka odložena radost - zaključio je nekadašnji selektor Srbije.

Srbija daleko od VAR priče

Antić ističe da je sumnjičav u vezi sa nedavnom najavom da će VAR tehnologija početi da se koristi i u Superligi već za dve do tri sezone.

- Srpski fudbal ima daleko preče i ozbiljnije probleme koje mora da reši pre nego što počne da razmišlja o video-tehnologiji u spornim situacijama. Malo me je nasmejala ta inicijativa većine klubova elitnog ranga takmičenja. Vreme će pokazati koliko je ta ideja izvodljiva - istakao je Antić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading