Preminuo golman koji je izveo najbolju odbranu u fudbalu svih vremena!

Autor:

Sport

12.02.2019

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gordon Bеnks, legendarni golman engleske fudbalske reprezentacije, umro je u 82. godini.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Gordon Benks

Šestostruki najbolji golman sveta po izboru FIFA od 1966. do 1971. godine, nastupao je za "gordi albion" 73 puta. Proslavio se osvojivši Svetsko prvenstvo u Engleskoj 1966., a četiri godine potom, na Mundijalu u Meksiku, u porazu od Brazila (1:0) bio je autor najbolje odbrane svih vremena, kad je "skinuo" šut Peleu.

Nastupao je za engleske klubove Česterfild, Lester siti i Stouk pre nego što se okušao u SAD nastupajući za Klivlend Stoukerse i Fort Lordejl Strajkerse, a karijeru je završio 1978. u Sent Petriks Atletiku u Irskoj, u 40. godini.

Nakon igračke, oprobao se i u trenerskoj karijeri vodeći niželigaša Telford junajted od 1979. do 1980. godine. Otkaz je dobio jer je ostavio klub pomoćniku pošto je morao na operaciju. Iz Telforda su mu ponudili mesto prodavca karata, što je ovaj prihvatio misleći da će tako konačno dobiti novac koji mu je klub dugovao, ali na kraju je dobio samo polovinu.

Benks je proglašen trećim najboljim golmanom 20. veka nakon Lava Jašina i Dina Zofa.

Iako mu je još 2015. dijagnostifikovan rak bubrega, Gordn Benks je preminuo mirno, u snu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading