GOL-TEHNOLOGIJA DA SE SRBI SLOŽE!

Autor:

Sport

05.01.2019

04:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Momenat kada Džon Stouns u derbiju za prvaka Premijer lige čupa loptu sa gol-linije i spasava Mančester siti zaostatka protiv Liverpula došao je kao naručen za sve aktere u srpskom fudbalu! Skakali su Salah, Mane, Firmino i ekipa tražeći pogodak, ali se sat na ruci arbitra Entonija Tejlora nije oglasio. Video-tehnologija pokazala je da lopta nije celim obimom prešla gol-liniju, a Siti je na kraju slavio sa 2:1.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Ovako je bilo u našem derbiju

Falilo je 12 milimetara za takav scenario iako je oko prosečnog navijača moglo lako da tvrdi da je ekipa sa Enfilda pokradena. Ali nije!

ZAUVEK MISTERIJA

A šta se desilo na večitom derbiju između Crvene zvezde i Partizana, ostaće zauvek misterija. Crveno-beli će tvrditi da je Ričmond Boaći u 158. obračunu ljutih rivala (1:1) savladao Vladimira Stojkovića, dok će iz Humske tvrditi da su opljačkani. Svega toga ne bi bilo da u Superligi postoji gol-tehnologija, koja je implementirana u većini najjačih evropskih liga. Interesantno je da je Partizan prvi klub koji je javno bio za uvođenje VAR i video tehnologije.

- Partizan je još početkom prošle sezone tražio uvođenje VAR tehnologije, ali nisu svi klubovi prihvatili. Tražili smo to i ove sezone. Ukoliko je to skupo, onda možemo da uvedemo bar gol-tehnologiju, koja je jeftinija, ali odluka je na FSS i drugim klubovima da to prihvate - izjavio je generalni direktor crno-belih Miloš Vazura.

Međutim, realnost je takva da gol-tehnologija nije jeftina. Njeno uvođenje košta oko 280.000 evra po stadionu. A funkcioniše jednostavno. Postoje senzori u lopti i oko prečke i stativa. Sve je ispraćeno i kamerama, koje prate loptu. Glavni arbitar u roku od sekunde dobija signal da li je ekipa postigla gol tako što mu se oglasi sat na ruci. Nakon toga nema nikakvih polemika.

BEZ SVAĐE

- Sane pogodi stativu i lopta uđe u gol, a Mane pogodi stativu i lopta ne uđe. Dva puta su nas izblokirali pred praznim golom - bilo je sve što je rekao menadžer Liverpula Jirgen Klop.

Nigde polemike, svađe ili teorije zavere.

 

4 OSNOVNA PRINCIPA GOL-TEHNOLOGIJE

- Sistem se oglašava samo oko toga da li je postignut gol ili ne

- Sistem mora biti precizan

- Sistem mora reagovati u roku od jedne sekunde

- Sistem komunicira samo sa sudijama i to preko sata

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading