Selektor Švajcarske razotkrio Albance: Sa Šaćirijem i Džakom pričam na srpskom!

Autor:

Sport

01.01.2019

04:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rođen je u Sarajevu, nikada nije igrao fudbal u Srbiji, ali je sa Srbima i te kako imao posla. Kao selektor Švajcarske zapržio nam je čorbu na Mundijalu u Rusiji (2:1), a duel u Kalinjingradu obeležili su provokacije dvojice Albanaca sa pasošem "sajdžija" Granita Džake i Džerdana Šaćirija.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Novinar Srpskog telegrafa sa Vladimirov Petkovićem

Obojica su slavili golove pokazujući orla koji simbolizuje takozvanu veliku Albaniju, a posle meča nisu želeli da daju izjave za srpske medije. Iako srpski dobro razumeju i govore, što je Petković otkrio u intervjuu za Srpski telegraf nakon žreba kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Selektor Švajcarske istakao je da "orlovi" poseduju kvalitet da se nađu na kontinentalnoj smotri, kao i da će od srca navijati za taj scenario, a zanimljiva je bila i njegova opaska na slučaj Sergeja Milinković-Savića.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Granit Džaka i Vladimir Petković

* Da li je istina da vam je nemački "zvanični" jezik u svlačionici, ali da se govori i srpski?

- Govori se i srpski i još četiri, pet jezika i sve to je lepo. Ja sam pokušao da nametnem nemački, ali bez uspeha. To daje bogatstvo svemu tom i što je u našoj ekipi. I što se tiče religija i što se tiče boja kože, nacionalnosti..Sve je multi izmešano. U nekim trenucima to donosi i poteškoće, ali i idosta toga pozitivnog. O tome govore naši dosadašnji rezultati.

* Šaćiri i Džaka su provokacijama slavili golove protiv Srbije. Kako ste vi to doživeli?

- Sa odstojanjem i sa smeškom. Nadam se da svi mi učimo iz svake greške ili poteza koji za jedne može biti pozitivan, za druge negativan.

Džerdan Šaćiri i Granit Džaka

* Jeste li vi to doživeli kao provokaciju?

- To su emocije i koje isplivaju. Koje se nose i koje ne bi trebalo da se previše povezuju sa politikom. Treba odvojiti sport od politike, ali ima dosta tih signala na mnogim utakmicama. Na razne načine. I mogu se tumačiti ovako ili onako. Na kraju treba da vidimo da li je čaša polupuna ili poluprazna. Ja je vidim kao polupunu, sa pozitivnošću. Krize treba prebroditi ako su prisutne.

* Može li Srbija preko Ukrajine i Portugala do Evropskog prvenstva?

- Srbija ima sav kvalitet koji je potreban da se plasira na Evropsko prvenstvo. Nije jednostavno, ali će biti moguće.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Granit Džaka

* Hoćete li navijati za nas?

- Navijaću za Srbiju i sve zemlje iz regiona.

* Kakve su ambicije Švajcarske u grupi sa Irskom, Danskom, Gruzijom i Gibraltarom?

- Grupa je teška, ali gledam to sa optimizmom i možemo da prođemo. Nastojaćemo i da osvojimo prvo mesto.

Sergej je još dete, pokazaće kakav je talenat!

Sergej Milinković-Savić i vi se niste poklopili u Laciju, ali šta mislite o njegovom slučaju?

- Sergej je još momak..Dete..Tek je stupio na veliku scenu. Normalno je da ima problema sa nekim postupcima i da se nosi sa velikim pritiskom kojim je bio izložen i u Srbiji i u Italiji, i pre i posle Svetskog prvenstva. Oko prodaje i odlaska iz lacija. Ponoviti njegovu prošlogodišnju sezonu iz Lacija je jako teško. Treba mu vremena i treba mu pomoći. Vidimo da se vraća u formu. Treba ga potapšati po ramenu i pomoći mu da ponovo ustane.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading