Laković: Kokeza jedan od retkih koji ima direktan kontakt sa predsednikom UEFA

Autor:

Sport

28.12.2018

22:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalska Srbija ide u dobrom smeru... Zoran Laković, dugogodišnji generalni sekretar FS Srbije, a poslednjih godina i direktor Nacionalnih asocijacija UEFA govorio je o svim aktuelnim fudbalskim temama u 2018. godini.

RepublikaFoto: Promo foto

On je za "Novosti" objasnio da je godina bila više nego uspešna.

- Selekcija je odigrala korektno na Mundijalu u Rusiji, osvojeno je prvo mesto u Ligi nacija, mlada selekcija se plasirala na EP, a ostale selekcije su u elitnoj grupi kvalifikacija, Mažić je sudio u finalu Lige šampiona i na Mundijalu bio jedan od ozbiljnih kandidata za finale. Zvezda i Partizan su igrali nokaut fazu Lige Evrope, pa su crveno-beli tome dodali "bum" ulaskom u Ligu šampiona. Samo onaj ko neće da pogleda činjenice može da kritikuje FSS - rekao je Laković.

On je nastavio u istom ritmu.

- Lično mi smeta to što FSS u javnosti malo govori o pozitivnim stvarima koje radi. Izgradili su više od 20 terena sa veštačkom travom, planira se ozbiljna rekonstrukcija nekoliko stadiona u Srbiji, ući će u projekat izgradnje terena, što je značajno jer su nam oni rak-rana. Imaju dobar odnos sa državom i spremaju ambiciozan projekat izgradnje Nacionalnog stadiona, i na kraju radi se studija da se kupi ili izgradi administrativni centar, što je želja stara 30 godina. Delegacija FSS je dolazila u UEFA i pričala sa našim stručnjacima o mnogim projektima i naši eksperti će im pomoći.

Laković smatra da predsednik FSS-a Slaviša Kokeza radi odličan posao.

- Predsednik Slaviša Kokeza je jedan od retkih funkcionera u regionu koji ima direktan kontakt sa predsednikom UEFA, što je veoma bitno - jasan je Laković.

On zna šta bi moglo da se popravi naredne godine.

- Dve stvari. Prva je moja želja i ono što u UEFA propagiramo, a to je da se usklade mandati Saveza sa mandatima predsednika UEFA i FIFA. Ova 2019. je izborna, ozbiljni savezi takođe imaju izbore. Druga stvar je da se povede više računa o sumnjivim utakmicama. Srbija se polako penje na lestvici utakmica koje UEFA smatra da su sumnjive. Delegacija FSS i Ministarstva unutrašnjih poslova je dolazila u UEFA i znam da rade određene korake tim povodom. Nije to lako, prvo moraju da se srede pravne regulative FSS i određenih zakona. U tom segmentu im želim više uspeha.

RepublikaFoto: fss.rs

zveštaji o sumnjivim mečevima stalno pristižu u FSS iz UEFA.

- UEFA ima zvaničnog partnera koji se zove "Sport radar", on za nas prikuplja sve anomalije na beting tržištu. Ukoliko se dese anomalije, pali se crvena lampica i šalje se informacija savezima. Nesporno je da je FSS imao određeni porast sumnjivih utakmica, a poručio bih da ubrzaju rad na tome, jer postoje i zemlje kao što je Kipar koje su brzo rešile problem. To nije samo posao FSS, već i Tužilaštva i policije. Samo sinergijom svih može se doći do rezultata.

Tu je želja i dogovor Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije da zajednički podnesu kandidaturu za organizaciju SP 2030. godine, a naša zemlja i za Evro 2028. Želja postoji, mada možda trenutno nije realna.

- Dugo sam u fudbalu i prvi put država ozbiljno želi da podrži FSS u vezi s kandidaturom za ovako veliko takmičenje. Međutim, nije dovoljno da se ima samo politička podrška, jer postoji niz stvari i ozbiljna studija koja mora da se napravi da bi se jedno takvo takmičenje održalo.

Da bi ispunile kriterijume i uopšte dostavile kandidaturu do 2022, četiri zemlje moraće da ulože desetak milijardi evra.

- Zato i kažem da nije dovoljna podrška država. Organizacioni odbor mora da razradi i prezentuje političarima šta je to što je potrebno da se izgradi u narednom periodu. Nije jednostavno, nije nemoguće, ali mora da se radi konkretno. I da se uđe hrabro, jer postoje mogućnosti korišćenja raznih evropskih investicionih fondova. Sve je do ljudi, do toga koliko su spremne države, ali do 2022. moraće da dostave konkretne planove i garancije kako bi ušli u proceduru.

UEFA je i na klupskom nivou pokazala spremnost da menja i rizikuje. Liga šampiona neće menjati format ni učesnike do 2024. godine, ali nova "Liga Evrope 2" je samo posledica odluke UEFA da od 2021. ima tri takmičenja sa po 32 kluba u grupnoj fazi.

- Prvak Srbije igraće, kao i do sada, u kvalifikacijama za Ligu šanmpiona. Niti će mu biti lakše, niti teže da dođe do grupne faze, ali mislim da će mu biti lakše da na jesen igra u Evropi. Novo takmičenje, koje će dobiti ime u narednih šest meseci, omogućiće da umesto sadašnjih 48 klubova igraju 64 u LE. Umesto dosadašnjih 26 saveza, projekcija je da će 34 saveza imati klub u grupnoj fazi, imaćemo 77 utakmica više, a opredeljen je i budžet za ove dve Lige Evrope od 700 miliona evra. I sve je rađeno u dogovoru sa EKA, udruženjem klubova Evrope - zaključio je Laković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading