KAKO SMO ŽIVELI FUDBAL: Evo po čemu ćemo pamtiti Svetsko prvenstvo 2018.

Autor:

Sport

31.12.2018

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mesec dana fudbala, 169 golova na 64 utakmice, jednostavnije rečeno – Svetsko prvenstvo. Pred vama je podsećanje na Mundijal, održan u Rusiji u godini koja je na izmaku.

RepublikaFoto: Starsport
Fudbaleri Srbije

Učešće "orlova"

Kako drugačije krenuti nego osvrtom na ono što je selekcija Srbije prikazala. Ispraćeni verom i pozitivnom energijom da je moguće proći grupnu fazu takmičenja, "orlovi" su se smestili u svoju bazu u Svetlogorsku, mestu u blizini Kalinjigrada.

Prvi meč odigran je u Samari protiv Kostarike. Ostaje žal što Sergej Milinković Savić nije pogodio mrežu Kejlora Navasa makazicama, bio bi to jedan od najlepših golova na prvenstvu. A na ovom meču prilike su propustili i Aleksandar Mitrović i Filip Kostić. Ipak, tu je bio jedan od iskusnijih, sa kapitenskom trakom na ruci - Aleksandar Kolarov, koji je pogodio iz slobodnog udarca i time doneo tri boda "orlovima", i propuštene šanse na tom meču smestio među nebitne.

RepublikaFoto: Starsport
Fudbaleri Srbije

S obzirom da su Brazil i Švajcarska podelili bodove, drugi duel u grupi protiv Švajcarske je okarakterisan kao ključan u prolazu u eliminacionu fazu, što se znalo i pre početka takmičenja.

Počelo je odlično za izabranike Mladena Krstajića, prvo šansa a potom i pogodak Aleksandra Mitrovića na asistenciju Dušana Tadića. Pred kraj prvog poluvremena još jedna fenomenalna prilika za "orlove" ali je Duško Tošić ostao kratak, promašio je loptu, a na drugoj stativi Nemanja Matić nije uspeo na pravi način da dočeka loptu i gurne je u mrežu Švajcaraca.

U drugom poluvremenu hladan tuš. Džaka je doneo izjednačenje već na startu drugog poluvremena. Da Mitrović nije ljubimac sudije Briha uverili smo se kada nije dosudio penal za Srbiju, a odbio je i da pogleda ponovljeni snimak što mu je preporučeno iz VAR sobe. Selektor Krstajić je rizikovao, ubacivanjem Radonjića umesto Milivojevića, a taj rizik se nije isplatio, s obzirom da su Švajcarci došli do pobedonosnog gola u 90. minutu preko Šaćirija.

Ostalo je još nade da je moguće obezbediti eliminacionu fazu Mundijala,  ali to je trebalo uraditi protiv Brazila. Nejmar i drugovi su pokazali kvalitet i slavili na tom meču 2:0. Tim porazom "orlovi" su se vratili kući.

Ipak, ostaje zabeleženo da je Srbija učestvovala na Svetskom prvenstvu, prvi put od 2010. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mladen Krstajić

Video tehnologija

Mundijal u Rusiji je prvi na kom se koristila video-tehnologija. Kao i sa dronom, Srbi su se na loš način upoznali sa tom novinom. Već smo pomenuli, sudija Brih je dozvolio da ga ponos savlada, pa nije čak ni pogledao ponovljeni snimak što je definitivno jedan od detalja zbog kog su "orlovi" završili učešće već u grupnoj fazi.

Pravilo "nežnosti i grubosti"

Svakome je njegova bol najteža, međutim, ako gledamo objektivno, treće mesto u grupi i ispadanje sa Svetskog prvenstva mnogo je teže palo Senegalcima nego nama. Razlog je jednostavan, ispali su samo zbog većeg broja žutih kartona. Kolumbija je zauzela prvu poziciju, a Japanci, sa identičnim brojem bodova, identičnom gol razlikom, ali i manjim brojem žutih kartona, nastavili su takmičenje dok je afrička selekcija "zbog grubosti" morala da napusti Rusiju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Lionel Mesi

Da li ćemo još  gledati sjajne "starce"?

Ostaće upamćeno da je Argentina bila poprilično bleda, i da su na "mišiće" uspeli da se domognu eliminacione faze. Pitanje je da li će jedan od najboljih fudbalera u istoriji ove igre Lionel Mesi imati priliku da još jednom zaigra na najvećoj svetskoj fudbalskoj smotri. 

Isti je slučaj i sa Kristijanom Ronaldom, koji će tokom odigravanja sledećeg Svetskog prvenstva imati 37 godina. Ipak, Portugalac je uspeo svoje ime da upiše u anale Mundijala, pošto je sa 33 godine i 130 dana postao najstariji strelac het-trika na svetskim prvenstvima. Tri gola je upisao u nezaboravnoj utakmici prvog kola protiv Španije (3:3).

Sjajni Francuzi i uporni Hrvati

Jedini meč bez golova odiglrala je Francuska, osvajač Mundijala, i to u poslednjem meču grupne faze protiv Danaca. Izabranici Didije Dešama su postali najmlađi tim još od 1978. godine koji je zaigrao u finalu. Francuzi su najavili dominaciju na prenstvima Evrope i sveta.

Što se tiče drugog finaliste, selekcije Hrvatske, ostaće upamćena ubedljiva pobeda i još ubedljivija igra protiv Argentine u grupi i zapanjujući rezultat od 3:0. Trojica "kockastih" su najviše pretrčali u Rusiji – Perišić je na prvom mestu - 72,54 kilometara, sledi Ivan Rakitić - 72,51, Luka Modrić - 72,30. Hrvati su imali i najgrubljeg, Ante Rebića koji je napravio 21 faul, ali i najboljeg - Luku Modrića, koji je proglašen za igrača prvenstva. On je ujedno proveo najviše vremena na terenu, 694 minuta.

STATISTIKA:

* Najviše golova dala je Belgija - 16
* Najviše golova primila je Panama - 11
RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
* Najveći posed lopte imala je Španija - 74,1%
* Najmanji posed lopte imao je Iran - 26,5%
* Najstariji tim - Island (u proseku 30 godina i 149 dana)
* Najmlađi tim - Nigerija (25 godina i 62 dana)
* Najbolji strelac je bio Englez Hari Kejn - 6 golova
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Fudbaleri Belgije

* Belgija je imala 10 različitih strelaca čime je izjednačila rekord Francuske iz 1982. godine i Italije iz 2006. godine. 

* Najviše golova dali su igrači Pari Sen-Žermena (13), sledi Totenhem sa 12, Barselona 11, Real Madrid 10, Atletiko Madrid i Mančester junajted - po osam.
* Najviše napadačkih akcija izvela je Engleska (321), najviše kompletiranih dodavanja ostvarila je takođe Engleska (3.336), a najbolje se branila Hrvatska (272 izbijene lopte, uklizavanja i odbrane). 
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ha-ha, bolji sam dodavač od tebe - Serhio Ramos
* Statistički gledano, štoper Španije Serhio Ramos najprecizniji je dodavač - čak 94,5% njegovih lopti otišlo je u noge sagrača.
* Najviše odbrana na Mundijalu zabeležio je Belgijanac Tibo Kurtoa (27) i interesantno je da je drugi na toj listi Meksikanac Giljermo Očoa, sa 25 odbrana na samo četiri utakmice, što znači da je odigrao tri meča manje od lidera u ovoj koloni.
* Negativan rekord Mundijala iznenađujuće je postavio Španac David De Hea, samo JEDNOM odbranom na četiri utakmice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading