MINISTRI ODBRANE 2018. GODINE: Ne, oni nisu samo "najbolji prijatelji fudbalera", već divovi među stativama!

Autor:

Sport

01.01.2019

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za nama je fudbalom bogata godina. Bili smo svedoci neverovatno uzbuljivog Svetskog prvenstva u Rusiji, kao i Lige šampiona koju je Real Madrid osvojio po treći put zaredom, odnosno Lige Evrope i potvrde dominacije španskih klubova. Ipak, šta bi ovaj sport bio da nije onih koji pokušavaju da speče loptu da završi u golu - naravno, golmana.

Foto: Tanjug/AP/Ilustracija
Oni su obeležili godinu za nama

Sećate li se one rečenice iz filma "Montevideo, Bog te video": "Golmani su samo najbolji prijatelji fudbalera"? Ipak, da li je to baš tako? 

Od 11 igrača na terenu, taj jedan koji stoji među stativama, često bude i ključan faktor za trijumf svoje ekipe. Da, da, i za poraz... Bilo kako bilo, svaka odrana za njih je ono što napadačima predstavlja postignut gol. Nikada im nije lako, često su na mukama, ali bez njih fudbal nikada ne bi bio isti.

5. Đanluiđi Donaruma

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Đanluiđi Donaruma

Bacio je gnev navijača Milana na sebe izjavama da bi voleo da pojača Juventus, čak je čitav posao bio u podmakloj fazi, ali se ipak predomislio i ostao na "San Siru".

Odličnim odbranama donekle se iskupio za "grehe", a često je bio glavna figura "rosonera", kojima prethodnih godina ne cvetaju ruže. Skupio je mladi Italijan ozbiljnu kolekciju fenomenalnih intervencija, ali se u 2018. godini jedna postavila ispred ostalih. U krucijalnim trenucima derbija protiv Napolija (92. minut) Donaruma je skinuo zicer Poljaku Arkadijušu Miliku i sačuvao bod svom klubu. 

4. Kasper Šmajhel

 

Kasper Šmajhel

Dokaz da "iver na pada daleko od klade". Odlični Danas Kasper Šmajhel često pokazuje da u njemu čuči očev "gen za sjajne odbrane".

Nekada je oduševljavao Piter Šmajhel, a danas to čini fenomenalni čuvar mreže Lester sitija, koji je tokom 2018. često briljirao, ali se jedna odbrana istakla od ostalih. Igrana je utakmica između Velsa i Danske za mesto u polufinalu B Lige nacija, a fenomenalni čuvar mreže "skinuo" je neverovatnom paradom gol Garetu Bejlu i tako svoju selekciju praktično "pogurao" ka polufinalu i plasmanu u najelitniju grupu.

3. Danijel Subašić 

 

Danijel Subašić

Čuvar mreže Hrvatske reprezentacije postao je junak nakon odbrana koje je pokazao tokom Svetskog prvenstva u Rusiji.

Odbanjeni penali protiv Danske i Rusije, kao i odlične reakcije tokom gotovo svih utakmica, pa i u finalu sa Francuzima i pored poraza, donele su mu mesto na našoj listi. Ipak, od svih odbrana izdvojila se ona koja je preokrenula sve i bukvalno lansirala "vatrene" u finale.

Polufinalni meč, a rival je Engleska. Moćni Hari Kejn jeste osvojio nagradu za najboljeg strelca, ali Subašić mu nije dao da meč odvede u produžetak, pa je tako iz dva navrata skinuo zicere fudbaleru Totenhema - druga odbrana je za špice.

2. David de Hea

 

RepublikaFoto: instagram.com/d_degeaofficial
David de Hea

Španski golman već godinama pokazuje kakav raskošni talenat poseduje. Uzdanica Mančester junajteda često je bio glavni akter pobeda i junak svoje ekipe.

Čuvao je ugled, ali i bodove engleskom timu nebrojeno puta. Nije lako bilo odabrati onu pravu, ali je sigurno najbolja odbrana u 2018. godini viđena u grupnoj fazi Lige šampiona protiv Jang Bojsa.

Iako protiv ne tako atraktivnog protivnika, domaći Junajted muku je mučio da pobedom overi plasman u osminu finala, a u jako bitnim momentima jedna lopta odbila se od igrača domaćih i krenula u gol Španca. I kada su svi već videli loptu u golu, čak su i igrači gostiju već počeli da se raduju, neverovatni De Hea pružio se koliko je "dugačak" i izvukao loptu sa gol linije. Impresivno.

1. Mark Andre ter Štegen

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mark Andre ter Štegen

Fenomenalni Nemac pruža neverovatne partije od kako je postao "jedinica" Barselone. Verovatno i novi prvi golman Nemačke u mnogo navrata je pokazao kakva je klasa i zašto su se za njega borili velikani dok je nosio dres Borusije iz Menhengladbaha.

Iako je samo po sebi braniti za Barselonu donekle i nezahvalno jer katalonski klub često samelje rivala, intervencije koje je pokazao odlični Ter Štegen dokazuju da ipak morate da posedujete ogroman kvalitet kako biste se našli između dve stative kluba sa "Nou Kampa". Iako pri rezultatu 3:0 za svoj tim protiv Sevilje, Nemac je u dva navrata maestralno skidao pokušaje gostiju i zaslužio ogromne ovacije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading