Mrkela sumirao godinu: Zvezda ide u dobrom smeru

Autor:

Sport

23.12.2018

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sportski direktor Crvene zvezde, Mitar Mrkela, analizirao je 2018. godinu. Mrkela je priznao da kada se osvrne iza sebe i pogleda godinu na izmaku, prvo vidi dvomeč sa ekipom CSKA.

RepublikaFoto: Starsport
Mitar Mrkela

- Kada pogledam 2018. najpre vidim utakmice sa CSKA iz Moskve, veoma važne za nas jer smo prvi put posle mnogo godina igrali evropsko proleće. Ostaje mali žal pošto smo mogli da prođemo dalje među 16 najboljih ekipa u Ligi Evrope. Zatim sledi titula prvaka koju smo ubedljivo osvojili i pokazali da smo najbolji u Srbiji, onda fenomenalno leto kada smo se plasirali u Ligu šampiona prvi put u istoriji. Osvojili smo četiri boda u grupnoj fazi što je u ovim okolnostima izvanredan uspeh. Završili smo polusezonu u Superligi na prvom mestu sa ubedljivom prednošću u odnosu na najbliže konkurente, Radnički iz Niša i Partizan. Treba biti zadovoljan, a ja sam najviše zadovoljan zbog načina na koji smo igrali, zbog napadačkog fudbala i uprkos mnogim odlascima prošlog leta uspeli smo da sastavimo jako dobru ekipu koja je pokazala da može da igra zaista dobar fudbal - rekao je Mrkela.

Posle osvojene titule odrađen je sjajan prelazni rok.

RepublikaFoto: Starsport
FK Crvena zvezda

– U letnjem prelaznom roku smo ostali bez 11 igrača od kojih su većina bili nosioci igre. Tokom zime pre godinu dana smo ostali bez Boaćija, tada najboljeg strelca i Kange, koji je bio neko oko koga se vrtela igra. Znate koliko je onda teško napraviti ponovo tim i nadomestiti takve odlaske. To je i najveći izazov moga posla. Dosta je bilo odlazaka i na svakoj od tih pozicija treba dovesti adekvatno pojačanje. To je izuzetno teško i za trenera koji stalno mora da radi posao iznova. Nadam se da ćemo doći u poziciju, pre svega mislim na finansijsku stabilnost, da ne moramo da živimo od prodaje igrače i da ćemo u dužem vremenskom periodu da zadržimo ključne igrače, da ne počinjemo gotovo svake godine od početka, naglasio je sportski direktor crveno-belih, a potom pojasnio šta se gleda prilikom dovođenja igrača.

RepublikaFoto: Starsport
Navijači Zvezde

– Kada pratimo nekog igrača i kada odlučujemo koga ćemo dovesti, vodimo računa o tri stvari. Prva je da ima određen igrački kvalitet i to je najmanji problem. Druga stvar koju gledamo jeste kako može da se uklopi u filozofiju igre trenera Vladana Milojevića i treća je kakav mentalitet ima i koliko strasti ima da nastupa za Crvenu zvezdu koja je specifičan klub. U Zvezdi ne možete da igrate ako nemate dozu strasti, ako ne podnosite pritisak i zahteve da se stalno pobeđuje i ako ne umete ogromnu energiju sa tribina da prenesete na teren i usmerite je prema protivniku. Taj treći deo je najteži deo posla. Kada dovodimo domaće igrače, onda ih jako dobro znamo i tokom mog mandata na mestu sportskog direktora najčešće su dolazili igrači koje sam jako dobro poznavao, da li iz mlađih selekcija Crvene zvezde ili sam ih selektirao iz mlađih reprezentativnih selekcija. Najteže je proceniti da li neko ima tu potrebnu strast za Crvenu zvezdu, zaključio je Mrkela.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading