NEMA ZVEZDE I PARTIZANA: UEFA sumnja u 48 mečeva Superlige!

Autor:

Sport

22.12.2018

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska fudbalska unija (UEFA) sumnja da je čak 48 mečeva Superlige namešteno u poslednjih godinu i po dana, ekskluzivno saznaje Srpski telegraf!

RepublikaFoto: Starsport

 

Čak 33 utakmice iz prethodnog šampionata našle su se na radaru evropske kuće fudbala zbog postojanja osnovanih sumnji da su se na njima desile nečasne radnje, dok je u 21 odigranom kolu aktuelnog prvenstva pod istragom 15 duela.

UEFA je informacije dobijala uglavnom od kompanije Sportradar, koja otkriva sisteme nameštaljki širom kontinenta i vrši monitoring na preko 32.000 utakmica u Evropi svake godine. Pod nadzorom se nalaze mečevi u UEFA takmičenja, kao i prva dva fudbalska ranga u svakoj zemlji članici UEFA. Sistem obuhvata praćenje sumnjivog klađenja pre početka, ali i za vreme utakmica.

"SPORTRADA" SVE VIDI

Prate se aktivnosti u evropskim kladionicama, kao i legalna i (uglavnom) ilegalna tržišta na teritoriji Azije. Po informacijama do kojih je došao Srpski telegraf, naš šampionat nalazi se u samom vrhu kada je reč o broju mečeva koji su pod istragom. Interesantno je da među 48 sumnjivih duela nema nijednog koji su odigrali večiti rivali Crvena zvezda i Partizan.

- Srbija je među dve zemlje u Evropi koje mogu da se "pohvale" najvećim brojem utakmica elitnog ranga koje se nalaze pod istragom UEFA. I tu nema utakmica koje su igrali večiti rivali Crvena zvezda i Partizan - tvrdi dobro obavešteni izvor Srpskog telegrafa.

SVAKI SEDMI POD LUPOM

Prostom računicom dolazi se do zaključka da je svaki sedmi meč Superlige Srbije u prošloj sezoni bio sumnjiv! Naime, odigrano je ukupno 296 utakmica u 30 kola regularnog dela i po sedam kola u plej-ofu i plej-autu. Na 74 meča igrali su Crvena zvezda i Partizan protiv ostalih rivala i međusobno (tri utakmice). Dakle, od 222 preostale utakmica, 33 su se našle na radaru UEFA (14,8 odsto), što znači svaki sedmi meč!

 

Kada je reč o aktuelnom prvenstvu, brojke su nešto bolje, ali treba uzeti u obzir da se broj sumnjivih ili neregularnih utakmica povećava kako se bliži kraj šampionata. Odigrano je 21 kolo, odnosno 168 utakmica. Na 42 su učestvovali večiti rivali, tako da ostaje 146 duela, od kojih je 15 pod istragom, dakle svaki deseti.

 

Ko namešta, oduzima mu se do devet bodova

Statut FSS jasno je definisao kako se kažnjavaju klubovi za koje se dokaže da su učestvovali u nečasnim radnjama. Onom klubu za kog se dokaže da je nameštao oduzeće se do devet bodova, a ukoliko su u tome učestvovale obe ekipe, kazniće se jednakom merom. Jedini klub koji je u dosadašnjoj istoriji kažnjen na ovaj način je subotički Spartak, kom ej 2015. oduzeto četiri boda zbog toga što je na meč sa OFK Beogradom bez obrazloženja izveo potpuno rezervnu postavu.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading