Dokumentarac o Pepovoj taktici i pobedi nad Realom 2:6

Autor:

Sport

21.12.2018

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski novinar Dankan Mekmat autor je novog dokumentarca "Uzmi loptu, dodaj je" u kojem je otkrio neke tajne Pepa Gvardiola i njegovog sistema igre.

Pep Gvardiola

U filmu koji traje više od 90 minuta, osim Gvardiole, pojavljuju se i Lionel Mesi, Tjeri Anri i Ćavi koji su otkrili kako je Gvardiola pobedio Real sa 6:2.

Bio je to sada već čuveni meč na "Santjago Bernabeu", odigran 2. maja 2009. godine kada je Barselona ponizila kraljevski klub primenivši novu taktiku.

U filmu, Ćavi je izjavio kako taj dan treba da uđe u istoriju fudbala kao datum kada je Gvardiola lansirao takozvanu "lažnu devetku". 


- Tih 2:6 na stadionu Reala je bilo nešto posebno jer je to ušlo u istoriju fudbala, naročito kada je reč o fudbalskoj taktici - rekao je bivši vezista Barselone. 

 


Tijeri Anri je rekao da je to bio "početak lažne devetke", a Mesi je objasnio kako je do svega došlo. 

- Gvardiola me je pozvao dan pre utakmice da mi ispriča svoju novu zamisao. Čim sam došao, rekao mi je da ćemo na utakmici sa Realom mi u napadu zameniti pozicije. Sa njim i Titom Vilanovom sam gledao video snimke koje smo proučavali - rekao je Mesi. 

U filmu se vidi kako Ćavi, pokušavajući da objasni kretanje igrača, koristi staklene čaše. 

- Gvardiola je promenio sistem. Rekao je Anriju da igra između Realovog štopera i beka, da Eto ulazi u tako oslobođen prostor. To ja napravio tako što je gledao kako se kreću štoperi Reala, Kanavaro i Mecelder, shvatio je da mu ne treba klasična devetka. Odabrao je umesto toga da ih nadvlada i stvori brojčanu prednost ulascima kroz sredinu. Imali smo na taj način loptu i igrača više - objasnio je Ćavi. 

 

 

Rezultat je pokazao sve. U Realu su bili šokirani, a Gvardiola je zadovoljno trljao ruke. Anri je gol postigao posle sjajno osmišljene taktike. 

- Sve je bilo kako je Pep želeo. Moja sloboda kretanja i Mesijevo dodavanje došli su kao posledica toga što je Mesi čekao sa odigravanjem i tako naterao odbranu Reala da okleva. Eto je izveo taktički manevar odlaskom u drugu stranu, a ja sam ušao u prazan prostor i postigli smo gol - objasnio je Anri.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading