O REČIMA OGNJENA VRANJEŠA BRUJI REGION: Tužno i nisko! Osvešćujuća poruka bosanskog reprezentativca kome je dosta politike separatizma!

Autor:

Sport

30.11.2018

12:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reprezentativac Bosne i Hercegovine ponovo je na udaru navijača i tamošnje javnosti. Vranješ i bosanski navijači su dugo na ratnoj nozi, još otkako je istetovirao granice Republike Srpske, ali novom tetovažom Vojvode Đujića ih je još više razljutio. Međutim, Vranješ ne odstupa od svojih stavova i ovoga puta je rešio da razjasni svoje političke i moralne stavove u opširnom odgovoru javnosti.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Ognjen Vranješ

Prenosimo njegovo saopštenje javnosti u celosti.

- Evo postavljam vam svima pitanje jesam sporan ja ili vojvoda Đujic? Široka javnost treba da zna, prije nego se odvaži donijeti sud, ko je bio vojvoda Đujic, odakle ja dolazim, ko sam sada, status i istoriju naroda kojem pripadam, odnos i relaciju nacija unutar moje reprezentacije, pa tek onda donijeti sud. 

Možda je najispravnije da vam postavim pitanje: "jesam li u pitanju ja ili Djujic"? Da li bi bilo toliko bitno čiji lik nosim na ruci da igram treću ligu u BiH? Da nisam uspješan  i da ne igram na nivou na kojem igram, da li bi nekoga zanimalo sta imam na svom tijelu, ponavljam,  na SVOM tijelu? Da ne pripadam narodu kojem pripadam da li bi se neko drznuo da blati mene i istorijsku licnost kao sto je vojvoda Đujic.

- Objašnjavati da je za mene i moj narod riječ četnik i status vojvoda nesto savim drugacije niti želim, niti ima smisla, niti je moguće razuvjeriti druge ljude, ali ja to i ne radim. Ja samo na svoje tijelo stavljam nešto sto je meni bitno i isto tako poštujem sve one koji sa svojim tijelom rade šta žele. Bilo da se radi o porukama, slikama ili simbolima, to je samo njihovo vlasništvo i odgovorni su sebi i Gospodu. 

Zašto se nacionalizam drugačije kategoriše kad je u pitanju manjinski narod u odnosu na imperatorske nacije. Mnoge istorijske ličnosti su svojom zastavom i vojskom osvajale države i regije, uništavale cijele civilizacije, milioni su pred njima nestajali pa ništa,pa nikome ti likovi ne smetaju. Treba da ih nabrajam??? Smeta nekome vojvoda Đujic koji je prije svega bio svešteno lice i u godinama kad je moj narod stradao možda i najvise u skorijoj istoriji on se suprostavio. Uostalom, rekoh ne želim ikome podnositi račun i opravdanje, niti držati čas istorije, ali završio bih sa tim da je za mene i stanovnike Republike Srpske, kao i cijelog Srpskog naroda Vojvoda Đujic heroj i simbol otpora prema neprijatelju i niko mi ne može uzeti pravo na takav stav. Istorija uvijek ima više lica i činjenica ima raznih, a ja prosto imam pravo da od svoga tijela radim šta mi volja i na to niko ne može i ne treba da utiče. 
Nije vam svima bitno u kakvoj sam formi, hoću li i u kojoj mjeri doprinositi rezultatima reprezentacije i uopšte domaćem fudbalu? Kakvo nam je stanje u reprezentaciji, uopšte u fudbalu, na tribinama? Sve to vas ne zanima, ali vas zanima sta to ja imam na svom tijelu. Tužno i nisko! To ću samo reći, nakon svega koliko sam se trudio da vam pružim i pod povredama i kad drugi nisu htjeli i kad god sam mogao. Što se tice publike i tribina, stvari su jasne: "ko zbog koga postoji?". Dakle za publiku koja je tu zbog fudbala i iz ljubavi uvijek cu dati maksimum, ali za sve one koju su tu iz nekih drugih pobuda i dalje imam spremne iste riječi kao ranije, jer ja sam u ovom slucaju predmet interesovanja njima, a oni meni nikako.

Vratimo se na kraju ponovo na mene i "skandaloznu" tetovazu. Sjećate li se  kosarkasa Gurovića i zabrane nastupa u Zagrebu protiv Cibone zbog tetovaže drugog istorijskog velikana Draže Mihajlovića? Uslov je bio da tetovaža bude pokrivena zavojem ili na sličan nacin, što naravno Milan Gurović nije ni pomislio da uradi. Poruka je jasna, vojvoda Đujic ostaje na mojoj ruci dok je ruka na meni ili dok ja ne odlučim drugacije, a to bi značilo još veoma dugo, ako Bog da zdravlja i srece, bez obzira da li se to nekome svidjelo ili ne. Ukoliko jos uvijek ne razumijete da sam ja sportista i fudbaler i da to treba da gledate u meni, onda vam ja ne mogu pomoci. Ako su vam zanimljivije moje tetovaže, moji bankarski računi, moj porodični život, moje slobodno vrijeme, uopšte moj način života od onoga što mogu da ponudim u tih 90 minuta, onda vam ja zaista ne mogu pomoci. Da li bi moja tetovaža bila toliko bitna da sam konobar ili prodavac paprika na pijaci, a ne Ogi Vranješ? 

Nisam ja taj koji je kriv sto je BiH sastavljena od dva entiteta, niti sam ja kriv sto na toj teritoriji imamo tri vjere i tri nacije, sto je politika među tim ljudima prekomplikovana, sto su narodi zavađeni i zive u siromaštvu, pa je prag tolerancije odavno ispod nule. Ja vam tome nisam kriv! Krivca tražite u visokim društvenim nivoima, a nama sportistima ostavite prostor da se pokažemo u tome u čemu smo najbolji i predstavimo sve nas na najbolji način, ali mi ne govorite kako da mislim i čijom glavom. Na to nema niko pravo!  Svi vi koji imate problem sa Đujicem, zapravo imate problem sa sobom. Dok god ne crtam i ne pišem po nečemu vašem, dozvolite da imam pravo na svoje izbore. Tolerancija za mene ne znači prećutnost niti "nova identifikacija", nego prihvatanje i uvažavanje različitosti. 

Pozdrav svima i zapitajte se da li je problem Vranješ ili vojvoda Đujic?? Ja mogu da igram jos sezonu ili deset, ali moj narod i njegovi velikani ce da žive vječno i na vašu žalost to nikada nece prestati.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading