Na današnji dan rođena je prva Zvezdina zvezda! Priča o čika Rajku i minulim vremenima!

Autor:

Sport

19.11.2018

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan pre 96 godina rođen je jedan od najvećih fudbalskih majstora i prva Zvezdina zvezda, Rajko Mitić.

RepublikaFoto: crvenazvezdafk.com
Prva Zvezdina zvezda

Legendarni fudbaler rođen je u selu Dol, blizu Bele Palanke, 19. novembra 1922. godine, a preminuo je 29. marta 2008. Za crveno-bele je nastupao 14 sezona - od osnivanja 4. marta 1945. i sve do novembra 1958. Odigrao je 572 utakmice i postigao 262 gola, bio je kapiten i doprineo je osvajanju šest titula.

Fudbal je počeo da igra na livadama beogradskog Košutnjaka, a nastavio je u klubu istog imena, koji se takmičio u trećem razredu Beograda. Leta 1938. postao je član omladinske ekipe BSK-a, a kasnije i prvotimac ovog nekada slavnog predratnog kluba. Od bi 4. marta 1945. postao igrač Crvene zvezde, a kasnije njen kapiten i prva Zvezdina zvezda.

Od dresa Crvene zvezde oprostio se 29. novembra 1958. u finalu Kupa protiv mostarskog Veleža (4:0) u Beogradu. Tokom 11 godina igranja za reprezentaciju Jugoslavije, zabeležio je 59 nastupa i za najbolju selekciju dao 32 gola.

RepublikaFoto: Starsport


Prva zvezda crveno-belih uradila je 7. aprila 1958. godine nešto o čemu se i dan danas priča. U prvenstvenom susretu protiv Splita dvadesetak minuta pre kraja kamenica koja je doletela iz gledališta, pogodila je u glavu Boru Kostića, nakon čega je Rajko povukao ekipu sa terena. Disciplinski sud FSJ kaznio je zbog toga sve igrače Zvezde izuzev Beare i Kostića jednomesečnom suspenzijom.

Čuvena je i priča da su svojevremeno Brazilci izrazili želju da razgovaraju sa Rajkom Mitićem. Rekli su da bi želeli da predlože desnoj polutki našeg državnog tima da ostane u Riju i da igra za njihov klub. Predstavnik Botafoga bio je ugledna ličnost, član brazilske vlade, inače profesor univerziteta i poznati lekar. Nije to bio uobičajeni način "vrbovanja", na koji su naši fudbaleri ponekad nailazili na gostovanju u inostranstvu. Odmah je shvatio situaciju, znao je da su Brazilci veoma osetljivi kada su u pitanju ozbiljni i ugledni ljudi i zato je vodio razgovor s puno takta.

Predstavnik kluba Botafogo čestitao je našem fudbaleru na odličnoj igri i izrazio želju da on ostane u Riju i zaigra za njih. Nuđeno mu je sve što poželi, od novca dovoljnog za ceo život do toga da bi mu celu porodicu prebacili u Rio, naravno, o trošku kluba. Mitić je strpljivo tražio način da se zahvali na ponudi, Brazilci su bili uporni, a onda ih je razoružao rečima:


- A da li biste vi došli u Jugoslaviju?- zapitao je predstavnika kluba Botafogo.

- Ja?- začudi se Brazilac. -Šta bih ja radio tamo kod vas?-

- Vi ste izvanredan lekar, čuveni specijalista, a mi nemamo dovoljno lekara. Dođite, učinićemo sve što želite, daćemo vam odlične uslove- rekao Rajko.

- Ali, to je nemoguće! Ja sam ovde potreban, ovde ima toliko posla. Ja, najzad, veoma volim svoju zemlju- odgovorio je Brazilac.

- I sa mnom je isti slučaj. Ja sam potreban svom klubu i iznad svega volim svoju zemlju. Da li vam je sada jasno zašto ne mogu da ostanem kod vas, bez obzira na to šta ćete mi vi ponuditi- rekao je Mitić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading