MA DA LI JE MOGUĆE?! Koga prepoznajete na MISTERIOZNOJ fresci pakla u podgoričkom hramu?

Autor: novosti.rs

Razonoda

16.10.2018

09:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve više građana ide u hram da se uvere gde se ko nalazi

RepublikaFoto: wikimedia.org/Sailko
Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Da li su u velelepnom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici oslikani i premijer Milo Đukanović i njegov koalicioni partner Ranko Krivokapić, samo prvi među ktitorima, a drugi kako gori u paklu? Ovo je dilema o kojoj su dugo raspravljali pojedini crnogorski mediji, a direktna "posledica" je veći broj (ne)vernika koji su ulazili u Saborni hram ne bi li se i lično uverili o čemu se, zapravo, radi.

Freskopisac Anastasije Radović kazao je ranije za "Novosti", da ga raduje što se mediji bave "razotkrivanjem" likova na freskama u Sabornom hramu.

- Blago nama, u Crnoj Gori nema problema, živimo u blagostanju, srećnoj i uređenoj državi, pa se mediji bave duhovnim temama - kaže Radović. On je ponovio da lik na ktitorskoj fresci nije Đukanović, već Ratko Mitrović.

 

 

- Radi se o Mitroviću, koji je veliki dobrotvor Hrama. Likovi na fresci nisu naturalistički portreti, pa to izduženo lice sa visokim čelom može podsećati na nekoga ko ima takve fizičke kakrakteristike, pa i na Đukanovića - kaže Radović.

Ako je Đukanović svojim, odnosno, vladinim značajnim donacijama za gradnju Sabornog hrama „zavredio“ mesto među ktitorima, Ranko Krivokapić je neskrivenim animozitetom prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, odnosno Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i prema mitropolitu Amfilohiju, "zavredio" mesto u paklu. Prema rečima podgoričkog paroha, protojereja-stavrofora dr Velobora Džomića, Krivokapić je svoje mesto u "paklu" zavredio "neuspelim pokušajima progona Mitropolije".

- Na ktitorskoj fresci su naslikani ugledni intelektualci, radnici poput arhitekte Jovana Popovića i Ratka Mitrovića, koji su se stručnim radom i angažmanom ugradili u Saborni hram. Naslikan je i Kruno Vukčević, poznati ekonomista, koji je bio na čelu Odbora za gradnju hrama, kao i sveštenstvo i vernici - kaže Džomić i naglašava da je ktitorska freska u „skladu sa kanonom“. Pojedini mediji pokušali su predstaviti kao „senzaciju“ to što se na njoj nalazi mitropolit Amfilohije.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
Mitropolit Amfilohije

- Na živopisu ima i onih koji su se "proslavili“ neuspelim pokušajima progona Mitropolije, a posebno sveštenstva i monaha u vreme izgradnje hrama, ali i ranije. Ima ih više, ali u likovnom smislu savremene crkvomrsce personifikuje lik čuvenog evropejca Ranka Krivokapića - kaže Džomić.

- Na fresci je u okviru kompozicije ad, odnosno pakao. To nije novina jer su se oduvek u okviru takve kompozicije slikali gonitelji Crkve iz raznih epoha - kazao je Džomić, koji je i sam jedan od sveštenika Mitropolije kojima crnogorska vlast odbija produženje boravka.

Josip Broz Tito

Na fresci koja oslikava pakao naslikani su i Marks i Engels, ali i Josip Broz.

Mitropolija crnogorsko-primorska i vlast na čelu sa Đukanovićem godinama su bile u "zategnutim" odnosima, ali je prilikom osvećenja Sabornog hrama pre nekoliko godina, došlo do izmirenja. Mitropolit Amfilohije uručio je Đukanoviću uoči svečanosti povelju Velikog dobrotvora Sabornog hrama i reprodukciju hrišćanskog diskosa koji se čuva u Ermitažu, kao priznanje Vladi za doprinos njegovoj izgradnji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
flamantes

31.10.2018 12:36

Pa ovakve gadostio se mogu vidjeti jedino u crkvama SPC