PRESELILE SE U ČERNOBILJ: Kuće se prodaju za sitne pare, a ovako izgleda život u srcu radijacije!

Autor: blic.rs

Razonoda

16.10.2018

06:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je černobiljska nuklearna katastrofa 1986. godine ostavila pustoš iza sebe zbog straha od zračenja, sada se ljudi ponovno odlučuju na život u ruševnama i kućama na rubu zone isključenja oko Černobilja.

RepublikaFoto: Printscreen/www.bbc.co.uk
One su donele nesvakidašnju odluku

Marina Kovalenko sa svojim ćerkama Irinom i Olenom i porodičnim psom jedna je od njih. Marinina porodica ima još nekoliko komšija, ali se mahom radi o starijim ljudima, koji imaju preko 70 godina.

Marina je s ćerkama spakovala stvari i preselila se u selo Steščina uprkos tome što tamo nema gotovo ničega, a udaljeno je samo 30 kilometara od černobiljske zone isključenja.

 

Marinina kuća je u vrlo lošem stanju, podovi su truli, metalni radijatori su popucali, što nije bezazleno budući da tokom zime temperature padaju i ispod -20 stepeni. Imaju osnovne stvari poput gasa, struje i mobilnog signala, tako da mogu da pristupe internetu.

Na nesreću imaju samo spoljni toalet, a voda im je zagađena, pa moraju da je prokuvaju pre upotrebe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alphalfa00096 (@boyanov96) on Oct 13, 2018 at 2:34pm PDT

 

Kuće koje su u dobrom stanju u selu mogu da se kupe za oko 3.500 dolara, ali nema ih puno. Većina praznih domova napravljeno je od drveta i prodaju se uglavnom za manje od par stotina dolara.

Po dolasku u selo Marina je bila siromašna da bi sebi i ćerkama priuštila čak i jednu od tih jeftinih kuća. Umesto toga upravno veće joj je ponudilo smeštaj u jednoj kući uz uslov da se brinu o starijem čoveku u kasnim fazama demencije. Kada je muškarac umro pre dve godine, porodica je nasledila njegovu kuću.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lucas (@iuppiterx) on Oct 14, 2018 at 2:57pm PDT

 

Sestre posle škole većinom pomažu mami u bašti i paze na životinje. Od države mesečno dobiju 183 dolara, što im je jedini izvor prihoda, tako da su primorani na uzgoj sopstvene hrane i držanje domaćih životinja radi mleka i mesa.

Marina i njene dve ćerke pobegle su iz Toškivka, grada u području Donbas na istoku Ukrajine zbog oružanog konflikta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading