Prva ugradnja pejsmejkera u Srbiji prošla je odlično, a onda je pacijent rešio da upropasti sebi život

Autor:

Razonoda

14.10.2018

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva uspešna ugradnja pejsmejkera na prostorima bivše Jugoslavije desila se pre 53 godine, baš u Beogradu, u KBC "Dragiša Mišović".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istorijski zahvat uradio je čuveni prim. dr Dragoljub Bata Adamov, 16. septembra 1965. godine, čime se direktno upisao u istoriju srpske medicine, pacijent je bio D.K. rođen 1904. godine, a dijagnoza mu je bila potpuni prekid provođenja impulsa kroz srce.

Kako je zapisano, u sali su, osim dr Adamova, tada bili anesteziolog dr Predrag Lalević, dr Miša Albreht i dr Milan Dragović, dok je instrumentarka bila sestra Nada, piše Blic.

UPOZNAJTE DŽEKI: Prvi rakun sa ugrađenim pejsmejkerom

Prema informacijama Srpskog arhiva, operacija je bila uspešna, a pacijent se potpuno oporavio i mogao je normalno da živi.

Ali, neočekivani, gotovo filmski obrt, desio se kada se D.K. uplašio da zbog pejsmejkera u grudima neće moći da umre! Tada odlučuje da se ubije, što je i uradio.

Danas je u Srbiji ugradnja pejsmejkera rutinska procedura, radi se u 17 centara, a godišnje se ugradi njih oko 4.000

Iako nema zvanične dokumentacije koja to potvrđuje, o neverovatnom događaju svedočio je, prema dostupnim informacijama, dr Lalević.

Kako piše u dokumentaciji Srpskog arhiva, ta operacija bila je uspešna, pacijent je poživeo nekoliko godina bez značajnih komplikacija i poremećaja.

Međutum, prema svedočenju profesora Lalevića, cela ta priča imala je tragičan ishod – pacijent je izvršio samoubistvo plašeći se da neće moći da umre zbog pejsmejkera. Dokumentacija o tome ne postoji, ali je to je dr Lalević rekao dr Adamovu o tužnoj sudbini prvog pacijenta sa implementiranim pejsmejkerom u istoriji srpske medicine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading