KONAČNO OTKRIVENA TAJNA USKRŠNJIH OSTRVA

Autor: b92.net

Razonoda

13.10.2018

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su odgonetnuli kako stanovništvo preživljava na tlu, ali su im i dalje misterija klipovi poređani duž obale ostrve Rapa Nui

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Uskršnja ostrva (Rapa Nui)

Grupa američkih arheologa konačno je otkrila kako stanovništvo Uskršneg ostrva Rapa Nui, godinama pije vodu iz zemlje koja gotovo da nema reke ili jezera. 

Ispostavilo se da porozno vulkansko zemljšte brzo upija kišnicu i potom zajedno sa podzemnim vodama spušta se ka obali ostrva. Tu se meša sa morskom vodom, čineći je manje slanom i sigurnom za ispijanje. 

Otkrića naučnog tima su u suprotnosti sa verovanjima istraživača iz 18. veka koji su tvrdili da ljudi iz Rapa Nui zapravo piju morsku vodu

Sada arheolozi planiraju da pronađu da li lokacija gde se podzemna voda spušta ka moru ima neke veze sa moai - kamenim totemama koje su poređane duž obale ostrva i za koje naučnici smatraju da nisu mogle da budu izgrađene od strane domorodaca. 


Statue su prvi put otkrivene 1722. godine, a naučna zajednica smatra da je tadašnje stanovništvo bilo nedovoljno razvijeno i neuhranjeno da bi sami mogli da ih sagrade i pomere do obale.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading