POGLEDAJTE: Nešto neverovatno se dešava na Antarktiku!

Autor: Republika

Razonoda

10.10.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači stanice Konkordije na Antarktiku nedavno su demonstrirali šta se dešava sa hranom kada se temperatura spusti 60 stepeni ispod nule.

Fotografija ovog zanimljivog "eksperimenta" objavljena je na zvaničnoj Fejsbuk stranici Evropske svemirske agencije, koja inače koristi Konkordija stanicu za svoja istraživanja.

Pa, ako ste se ikada pitali kako izgleda realan život na Antarktiku, ova objava će vam to sigurno pojasniti. Posuda sa nudlama, koja bi trebalo da bude ukusan obrok u ovim uslovima, se očigledno u potpunosti zaledila, zajedno sa viljuškom koja izgleda kao da lebdi u vazduhu.


To ne čudi jer se Konkardija na Antarktiku smatra najizolovanijom tačkom na svetu. Dok mrak traje po četiri meseca, tokom zime temperatura se ponekad spušta na neverovatnih minus 85 stepeni celzijusa.

Evropska svemirska agencija koristi Konkordiju kako bi testirala granice ljudske izdržljivosti pre svemirske emisije. Ona imitira ekstremne uslove koji su potrebni za istraživanje, poput velike nadmorske visine i niskog nivoa kisenika. Trenutna francuska i italijanska ekspedicija bi trebalo da otkrije kako se ljudska tela adaptiraju na ove uslove, što će inženjerima olakšati planiranje budućih misija.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading