Svi narcisi se ponašaju na isti način, a kroz ove MORBIDNE FAZE PROVLAČE SVOJE ŽRTVE DOK IH NE UNIŠTE!

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

29.08.2018

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moguće je upoznati nekoga i imati osećaj da se znate celog života. To je najčešće samo znak da vam je prijatno kad ste zajedno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nažalost, nekada se stvari odvijaju drugačije. Moguće je da ste naleteli na narcisa koji će na vas baciti svoju "ljubavnu bombu" i izjaviti vam ljubav posle pet minuta poznanstva. Ponašaće se kao da ste upravo vi sve ono što su oni (narcisi) oduvek želeli. 

Kako izgledaju faze u odnosima sa narcisom? 

U prvoj fazi vas idealizuju... 

Odnosi sa narcisima počinju veoma brzo. U prvih nekoliko sedmica narcisi će izgovarati rečenice poput: "Ti si moja srodna duša!", "Nikad nisam sreo/-la nikoga kao ti...", "Razumeš me mnogo bolje od bilo kog drugog...", "Sudbina je što smo se sreli...", "Nikad nisam ovo osećao/-la prema nekom drugom...", "Jesam li ti ja jedini prijatelj? Ti si meni jedini prijatelj, ne treba nam niko drugi...", "Tako si ljubazan/-a, kreativan/-a, pametan/-a, lep/-a i savršen/-a. Bićemo zauvek zajedno!". 

RepublikaFoto: pixabay.com

Druga je faza devalvacije... 

Kada uhvati svoju "žrtvu", narcis počinje da pokazuje svoje pravo lice. Odjednom stvari koje su voleli kod svog partnera počinju da kritikuju i sve što izgovaraju je deo njihovog plana da partner izgubi samopouzdanje. Narcisi znaju da treba da sačuvaju iluziju da je veza vredna čuvanja i pretvaraće se da vole partnera, a uveravaće žrtvu da su i uvrede njihova krivica. 


Tokom ove faze koriste ove fraze: "Ti si lud/-a", "Previše si osetljiv/-a...", "Nije ni čudo što te niko drugi ne voli.", "Moji prijatelji te ne vole, ali te uvek branim i čuvam ti leđa.", "Mnogo si nesiguran...", "Šta nije u redu sa tobom?", "Zar ti nisam ja važniji od prijatelja?", "Tvoje suze neće uspeti kod mene.", "Tako si manipulativan/-na...". 


Verovatno će objašnjavati svoje ponašanje ako budu izazvani na to, govoreći stvari kao što su: "Ovakav sam jer su roditelji bili loši prema meni.", "Bivši me je prevario, ljubav je teška - moramo da radimo na tome...", "Svi me napuštaju - moraš mi pomoći.", "Ovako se ponašam jer se plašim da ću te izgubiti.", "Ne radim to namerno - imam problem...", "Da li se sećaš kako je sve bilo dobro na početku?", "Moraš da prestaneš da budeš tako sebičan/-a, bezbrižan/-a i zauzet/-a drugim ljudima...", "Ne možeš da me okriviš, jer znaš da imam problem."

 

Pokušaće da devalvira sve što njihova žrtva voli, kao što su njena interesovanja i hobiji - čak i porodica. Uvrediće sve što mogu sledećim frazama: "Ne volim tvoje prijatelje jer nisu dovoljno dobri za tebe.", "To voliš? Grozno je, ne mogu da verujem da uživaš u tome.", "Tvoja porodica me ne voli i ne treba da ih viđaš toliko.", "Ako odeš da se vidiš sa prijateljima, naljutiću se." 

Narcisi igraju na svoje prednosti, posebno ukoliko su stariji od žrtve ili ako su ih doveli iz druge sredine. Gde god mogu da igraju na svoju superiornost, oni će to koristiti da bi sebe zabavili. Svoj autoritet će potvrđivati rečima: "Prošao sam kroz više veza i zato sam to rekao.", "Ne možeš to da nosiš, jer ja tako kažem!", "Zbog toga izgledaš glup-a.", "Haljina ti je prekratka.", "Znaš da sam pametniji/-a i da znam više o tome od tebe.", "ja sam odavde i znam bolje." 

Ako se žrtva usudi da kaže nekom kroz šta prolazi, narcisi se potrude da ih kazne tako što im život prave još jadnijim. Tada govore stvari poput: "Pošto je neko saznao, biću još gori/-a.", "Pošto si izgubio moje poverenje, sad treba da ga povratiš." 

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Treća je faza odbacivanja 

Kada narcis potpuno "uništi" žrtvu, onda želi i da je se reši. U ovoj fazi njihove uvrede će doći do najgoreg nivoa i naći će mnogo načina da "spuštaju" partnera, da bi se osigurali da napuštaju odnos kao "pobednici".
Tada će trovati žrtvu rečima: "Svi te mrze...", "Ti si loša osoba...", "Niko te više neće voleti...", "Ja sam najbolje što si ikad imao/-la.", "Bićeš sam/-a do kraja života.", "Sam/-a si sebi to uradio/-la." 

Jedini način da pobegnete od uvreda i pretnji narcisa jeste da se izvučete iz njegovih kandži i trčite što brže i što dalje, jer oni svoje žrtve drže pod stalnim pritiskom i u stalnom stanju stresa!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading