Arheolozi pronašli najstariji hleb na svetu: Nećete verovati iz kog je doba!

Autor: Republika

Razonoda

07.08.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa arheologa u severoistočnom Jordanu pronašla je najstariji hleb na svetu. Oni su otkrili praistorijsku pećnicu koju su izgradili ljudi s tog područja. U pećnici su se još nalazili komadići hrane, koji su pokazali da se hleb mesio pre čak 4.000 godina, piše "Popular mehanik".

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Ti komadići su zapravo delovi primitivnog hleba napravljenog od praistorijskih žitarica. Istraživači su uz pomoć mikroskopa pregledali čestice pronađene hrane da bi detaljno utvrdili od čega je i kako pripremljena. 

Bili su to preci modernog ječma i zobi. 


Otkriće je posebno značajno jer pokazuje kako taj hleb dolazi iz vremena pre izuma poljoprivrede i to čak 4.000 godina pre. 

Po mišljenju stručnjaka, deluje da je potraga za sastojcima za izradu hleba možda i podstakla poljoprivrednu revoluciju. Tako bi hleb mogao da postane pokretač naše civilizacije i odgovoran za ono što danas smatramo ljudskom civilizacijom. 

"Rana izrada hleba je trajala dugo i posebno je bila bazirana na divljim žitaricama što je možda bila pokretačka snaga kasnije poljoprivredne revolucije u kojoj su se kultivisale divlje žitarice kako bi omogućile povoljnije izvore hrane", rekao je arheolog Tobijas Rihter, a preneo B92.

Njihovi dokazi su pokazali da su praistorijska zrna prikupljena, samlevena, prosejana, izgnječena i posle toga ispečena, u procesu koji je jako sličan današnjem pečenju hleba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading