Jedna rečenica iz AJNŠTAJNOVOG PISMA prijatelju otkriva sav BOL MILEVE MARIĆ

Autor: Republika

Razonoda

05.08.2018

06:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umrla je na današnji dan 1948. godine, ali o njoj će se uvek pričati! Mileva Marić Ajnštajn je žena koja i danas intrigira javnost pre svega zbog njenog nesrećnog braka sa naučnijom Albertom Ajnštajnom i večite dileme oko toga koliko deo zasluga koje je on pobrao širom sveta, zapravo pripada Milevi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Albert Ajnštajn

Brak Mileve i Alberta Ajnštajna intrigantna je tema koja će uvek izazivati rasprave. Upoznali su se na studijama, a pre nego što ih je završila Mileva je zatrudnela i rodila vanbračnu ćerku Lizerl.

Albert i Mileva su se venčali u Bernu 6. januara 1903. Neko vreme pre venčanja Lizerl je obolela od šarlaha. Nije poznato da li je umrla ili je data na usvajanje. Tek, kada se Mileva pridružila Albertu u Bernu, dete nije bilo sa njom, piše Dnevno.rs.

Njihov brak je funkcionisao tako što je Albert šest dana nedeljno provodio u patentnom zavodu, slobodno vreme je posvećivao fizici, a Mileva je pokušavala da se nosi sa gubitkom deteta i neuspehom na fakultetu.

Ipak, brak je krenuo na bolje kako je Albert dobio povišicu i rođenjem sina Hansa Alberta. Iz tog perioda sačuvano je pismo koje je Albert uputio prijatelju Mišelu Besou 1903. u kome piše o tome da “živi vrlo prijatan, ugodan život sa suprugom”.

– Ona se odlično brine o meni, dobro kuva i uvek je vesela – napisao je on u jednoj rečenici opisujući Milevu čije potencijale, očigledno, nije voleo mnogo da ističe.

Par je kasnije dobio još jednog sina Eduarda, i ali je Ajnštajn u međuvremenu našao i ljubavnicu – svoju rođaku, Elzu Lovental.

Brak je godinama bio u krizi, a naučnik je sve više vremena provodio sa svojom ljubavnicom ponižavajući Milevu. Po preseljenju u Berlin, Albert je napravio spisak naredbi za Milevu, sa zapovestima kao što su “odgovaraj mi samo kada ti se obratim”.

U julu 1914, dan pre izbijanja Prvog svetskog rata, Mileva je spakovala stvari i vratila se sa decom u Cirih.

Albert je ostao sa Elzom i dovršio Opštu teoriju relativnosti. Godine 1916. je zatražio razvod od Mileve koji je i ozakonjen 1919. Zvanično su se rastali 14. februara 1919. a Albert se oženio Elzom 2. juna 1919. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading