ČISTA EGZOTIKA NA NEBU VIDEĆE SE GOLIM OKOM: Noćas je Mars najbliži Zemlji u poslednjih 60.000 godina!

Autor: www.radiosarajevo.ba

Razonoda

31.07.2018

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

30. i 31. jula Mars i Zemlja su najbliže od 2003. godine. Te godine Mars je bio najbliži zemlji u poslednjih 60.000 godina. Udaljenost Crvene planete juče i danas je skoro 48 miliona kilometara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naučnici navode da ga je moguće videti i golim okom kao veoma sjajnu crvenu zvezdu. Naime, u večernjim satima on se nalazi na istoku, a pre zalaska sunca moguće ga je videti na zapadu.

Odgovor za sve one koji su kroz teleskop primetili da je nemoguće dobiti čistu sliku, su peščane oluje koje se na ovoj planeti dešavaju kada je najbliža Suncu. Peščane oluje na Marsu su najjače u septembru, ali počnu nekoliko meseci pre, tako da one stvaraju mutnu sliku svima onima koji ga gledaju kroz teleskop.

RepublikaFoto: pixabay.com

Zemlja prolazi između Marsa i Sunca svake godine, ali se datumi menjaju. Zemlja će 16. oktobra 2020. godine naredni put proći pored Marsa, a najbliže će biti 6. oktobra. Događaj koji se dešava ova dva dana ponoviće se 1. decembra 2022. godine. Naučnici poručuju da svi koji imaju priliku uživaju u ovom događaju, jer se neće još dugo desiti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading