Ovako nas TAJNE SLUŽBE gledaju i prate sve vreme!

Autor: Republika

Razonoda

24.07.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacionalna bezbednosna agencija SAD (NSA), u kojoj je radio najpoznatiji uzbunjivač Edvard Snouden, špijunira gotovo sve. Agencija poseduje mašine koje su toliko moćne da se njihova brzina meri hiljadama triliona operacija u sekundi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

NSA špijunira ljude u Americi, ali i širom sveta na najrazličitije načine. Pored skupocene opreme uz pomoć koje prate i obrađuju neverovatno velike količine podataka, NSA koristi i druge metode.

Tako na primer, ukoliko ste u Americi, i kupili ste kompjuter, telefon ili neki drugi uređaj i poželeli ste da vam bude isporučen na kućnu adresu, službenici NSA presreću isporuku, i u vaš uređaj instaliraju program za praćenje. Na kraju, vi mislite da ste dobili nov kompjuter, ali je istina malo drugačija. Ono što je najgore od svega, njihove viruse ne možete da obrišete, pa čak iako reinstalirate čitav sistem.

To je samo jedan od 14 načina na koji NSA špijunira građane. Predstavićemo vam i ostale:

Gugl i Fejsbuk

Možda i najstrašniji način jeste špijuniranje preko najvećih internet giganata kao što su Gugl, Fejsbuk i Epl. NSA ima pristup serverima tih kompanija. Ono što je posebno užasavajuće jeste da Gugl ima sačuvane lozinke gotovo svakog Wi-Fi-ja u svetu. Pogađajte onda ko još poseduje te lozinke!

Prisluškivanje telefonskih razgovora

NSA, prvenstveno u Americi, sarađuje sa svim većim telekomunikacionim kompanijama. Oni prisluškuju i snimaju gotovo svaki razgovor koji se vodi unutar granica SAD-a.

Oprema za nadzor

U istim telekomunikacionim kompanijama sa kojima sarađuje, NSA ima dozvolu da instalira opremu za nadzor u objektima tih kompanija širom SAD. Na taj način oni na internetu mogu da prate veliku količinu podataka, i to u realnom vremenu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Radar

Ako pomislite da ne mogu da vas špijuniraju kada niste na internetu - varate se. NSA koristi takozvanu radar tehnologiju kojom može da vidi šta pišete i kada niste na mreži.

Presretanje vajrles mreže

Najpoznatijoj agenciji za prisluškivanje nije potrebno da budu povezani kablom sa vašim kompjuterom. NSA koristi opremu "Nightstand" kojom može da presretne i omete vašu vajrles mrežu.

Špijuniranje preko monitora

Ako koristite desktop računar NSA može da zameni kabl od monitora sa kablom koji je sama dizajnirala, a sećate se sa početka ovog teksta kako rade zamenu. Uz pomoć njega snima se sve što je ispisano na monitoru.

Praćenje preko USB-a

Špijuniranje se obavlja i preko fleš memorija, koje izgledaju kao običan USB, ali su zapravo uređaj za praćenje jer u sebi imaju predajnik koji šalje podatke Agenciji

Lažne antene

Pošto Agenciji očigledno nije dovoljno što sarađuje sa svim vodećim telekomunikacionim kompanijama u SAD, NSA postavlja i lažne predajnike koji služe kao bazne stanice za mobilnu telefoniju, ali koje zapravo služe za prisluškivanje razgovora.

Kamera na laptopu

NSA preko virusa može da uključi kameru na vašem laptop računaru. Naravno, vi za to nećete imati pojma. Takođe, ukoliko imate povezan mikrofon i on će biti uključen.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Mobilni telefon

Ako je NSA hakovala vaš smartfon, takođe može da uključi kameru i mikrofon na njemu u bilo kom trenutku.

Lociranje

Ukoliko NSA želi da sazna vašu tačnu lokaciji to može da uradi na nekoliko načina. Mogu da pitaju telekomunikacione kompanije sa kojima sarađuju, a to je moguće čak iako je telefon isključen. Lokaciju mogu da utvrde i preko svog programa "Kendigram".

Lažno predstavljanje

Ako neke informacije ne može da dobije preko Gugla, NSA će iskoristiti takozvano lažno predstavljanje. Oni će iskoristiti svoje mogućnosti i ubaciće se između korisnika i Gugla. Agenciija će uzeti podatke koji joj trebaju i proslediti ih dalje Guglu. Na taj način, ni korisnik ni Gugl ništa neće posumnjati, a NSA je odradila posao.

Čita se i fotografiše i "obična" pošta

Ako ste pomislili da NSA prisluškuje podatke poslate modernom tehnologijom varate se. Verovali ili ne oni fotografišu i pošiljke poslate "običnom" poštom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading