NAUČNICI ZABRINUTI: Sivi vukovi iz Černobilja po svetu šire mutirane gene?!

Autor: b92.net

Razonoda

07.07.2018

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vukovi koji su živeli na mestu najveće svetske ekološke katastrofe - Černobilj, sada žive u ostatku sveta, a naučnici se pribojavaju da oni mogu da "šire" mutirane gene.

RepublikaFoto: pixabay.com

Vukovi su počeli iz Černobilja da odlaze još 2016. godine, kada ih je po poslednjoj evidenciji bilo oko 300.

Nova studija koja je objavljena u Evropskom časopisu za istraživanje divljih životinja pokazala je da u oko 30 kilometara oko Černobilja divljina ostala očuvana, jer nije bilo ljudskog faktora koji bi živi svet ometao, piše Njuz hab.

U ranim jutarnjim satima 26. aprila 1986.godine, došlo je do katastrofe u nuklearnoj elektrani u tadašnjoj Sovjetskoj Ukrajini koji je izazvao je talas koji je spustio smrtonosne oblake atomskog materijala u atmosferu, ubijajući i trujući stanovnike i čineći područje nepoželjnim za ljude.

Međutim, sivi vukovi su se od tada razvijali, a naučnici su pratili obrasce njihovog ponašanja putem odašiljača.

- Sada smo uspeli prvi put da lociramo i pratimo mladog vuka koji je izašao iz ove zone - rekao je ekolog i vođa istraživanja Majkl Bajrn koji je dodao da se populacija vukova od tada povećala čak sedam puta.

Za samo tri nedelje, vuk kojeg naučnici prate putem odašiljača prešao je 300 kilometara. Bajrn kaže da nijedan vuk nije radioaktivan, ali da ne može sa sigurnošću da se kaže da ne nose mutirane gene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading