BALKAN ZLATNA KOKA, a Srbija leži na TONAMA

Autor: sputniknews.com, Republika

Razonoda

25.06.2018

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da je Balkan zlatna koka čulo se ovih dana do Australije. Akcije kompanije "Adrijatik metals", koja ima koncesiju za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda kod Vareša u Bosni i Hercegovini, proteklih dana su udvostručene, čim je objavljena vest da je pronađeno nalazište zlata, srebra i baznih metala.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako je saopšteno, tona iskopanog materijala sadrži 4,6 grama zlata, pola kilograma srebra, 7,7 odsto olova, 10,8 odsto cinka, 46 odsto barita i 0,9 odsto bakra. To, u praktičnom smislu, znači da je britanska kompanija "Adriatik metals" upravo pronašla ogromno bogatstvo i to vrlo blizu površine zemlje.

U Srbiji trenutno 25 velikih kompanija obavlja geološka istraživanja. U pitanju su velike kompanije sa stranim kapitalom registrovane u Srbiji, od kojih su neke među najvećima u svetu u toj oblasti. Takav je i britanski "Rio tinto" koji istražuje rezerve izuzetno retkog i vrednog minerala jadarita kod Loznice, koji se smatra jedinstvenim u svetu.

Rudarske aktivnosti u našoj zemlji se obavljaju na oko 250 eksploatacionih polja, a istraživanja se obavljaju na više od 100 polja.

Posle dužeg zatišja u rudarstvu koje je spalo na niske grane i prezadužena preduzeća, tome se nadaju i današnji čelnici Srbije.

Prema očekivanjima premijerke Ane Brnabić i ministra rudarstva Aleksandra Antića, sudeći prema sadašnjim aktivnostima, rudarstvo, kao jedna od baznih industrijskih grana, moglo bi da poveća učešće u BDP-u Srbije sa sadašnjih 1,5 odsto na pet procenata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading