MONSTROUZNO: Ove jezive eksperimente su sporvodili na ljudima!

Autor: Republika

Razonoda

22.06.2018

06:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavljamo vam neke od najkontroverznijih eksperimenata ikada sprovedenih tokom kojih su naučnici bili toliko opsednuti pitanjem da li će uspeti da se nisu zaustavili da se zapitaju da li to treba da rade.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Možete da se zahvalite nauci na mnogo čemu što čini naš svet, kao čuvanje hrane, čista voda i udobni domovi. Međutim, kao što su priče o Frankenštajnu ili Parku iz doba Jure pokazali su nam da put ka inovacijama ponekad može da dovede do jezivih nemoralnih izbora.

Predstavljamo vam neke od najkontroverznijih eksperimenata ikada sprovedenih tokom kojih su naučnici bili toliko opsednuti pitanjem da li će uspeti da se nisu zaustavili da se zapitaju da li to treba da rade.

1. Projekat MK Ultra

Tokom 50-ih godina, naučnici CIA počeli su da eksperimentišu sa kontrolom uma, koristeći LSD, elektrošok terapiju i ponavljanje zvuka. Većina njihovih nalaza su uništeni tokom Votergejt skandala, ali postoje dokazi da je vlada tada dozirala naivne građane drogom kako bi dobili njihovo poštovanje.

2. Bričis

Bričis je bilo ime majmuna koje je odveden od svoje majke i prisiljen na testiranje nad životinjama na Univerzitetu u Kaliforniji. On je bio testiran za prototip sonarnog uređaja za slepe ljude. Jedini problem je bio u tome što Bričis nije bio slep. Naučnici su mu zašili oči. Na kraju je oslobođen od strane "Animal Liberejšn Front" tokom racije 1985. godine.

3. Transplatacija testisa kriminalcima

Lio Stenli, glavni lekar zatvora u San Kventinu 1913. godine, veruje da su muškarci koji su počinili zločine imali manje testosterona od drugih ljudi, pa je testirao svoju teoriju tako što je davao zatvorenicima nove testise. Zbog nedostataka testisa, ponekada je zatvorenicima davao životinjske, umesto ljudskih.

4. Očvršćavanje kože

U nastojanju da očvrsnu kožu vojnika, Albger Kligmen radio je eksperimente na zatvorenicima. On bi im ubrizgavao opasne hemikalije, ali su svi njegovi nesrećni ispitanici iz eksperimenta izašli sa opekotinama i trajnim ožiljcima.

5. Stenfordski zatvorski eksperiment

Ispitanici su bili organizovani u dve grupe. Neki su bili "stražari", a ostali "zarobljenici". Iako su arbitrarno označeni ulogama, "čuvari" su vrlo brzo počeli sa prikazivanjem sadističkog ponašanja i terali "zatvorenike" da se skinu goli i da spavaju na tvrdom betonu. Jedan "zatvorenik" je bio toliko dehumanizovan da je imao nervni slom i bio je primoran da izađe iz eksperimenta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading