(VIDEO) HOROR: CRNA RUPA GUTA ZVEZDU!

Autor:

Razonoda

21.06.2018

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su prvi put u istoriji videli veliku eksploziju koja je nastala kada je crna rupa progutala zvezdu,

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naučnici su napokon uspeli da vide stvaranje i širenje materijala koji se izbacuje kada supermasivna crna rupa ''proguta'' i uništi zvezdu. Dramatičan događaj viđen je prvi put ikada pomoću specijalizovanih teleskopa koji posmatraju par galaksija koje se sudaraju, nazvan Arp 299, oko 150 miliona svetlosnih godina od Zemlje.

U središtu jedne od sudarajućih galaksija, zvezda dvostruko veća od Sunca došla je preblizu crnoj rupi, koja je više nego 20 miliona puta veća od našeg Sunca. Zvezda je uništena i nastala je ogromna eksplozija. NASA je ranije objavljivala snimke ilustracija ovakvih događaja.


Teoretičari su već dugo nagađali da su ovakvi događaji u svemiru uobičajeni i da materijal uništene zvezde stvara rotirajući disk oko crne rupe i emituje snažne zrake i vidljivu svetlost, dok u isto vreme gura mlazove materijala spolja od polova diska, malo sporije od brzine svetlosti. Sada su to prvi put uspeli da vide.

Većina galaksija ima supermasivne crne rupe koje mogu da privuku materiju stvore velike diskove na svojim ivicama.

Međutim, te crne rupe uglavnom ne progutaju nikakvu materiju. Zbog toga svedočenje ovom događaju daje uvid u ono što se zapravo događa oko crne rupe.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading