SUNCE ĆE SPRŽITI SVE: PRVO UMIREMO MI, PA ONDA PLANETE

Autor:

Razonoda

15.06.2018

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos našim naporima da satremo planetu Zemlju i uništimo sve njene lepote, ona će nas ipak nadživeti, ali njoj će doći glave Sunce koje će izumirati polako i dostojanstveno bez čoveka i planeta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Teško je predvideti šta će se desiti za milijardu godina, ali jednog dana,  nećemo moći da pobegnemo od kraja sveta.

Sunce će se rasprštati na paramparčad, povući će sa sobom i Zemlju i druge planete – s tim se pomirite.

Na svu sreću mi nećemo biti svedoci umiranja Zemlje i Sunca, ali to ne znači da ne bi trebalo da znamo kako će izgledati ta propast.

Pogledajte kako će se sve odvijati:

  • Pre nego što Sunce "svisne", postaće mnogo vrelije. Za 3,5 milijardi godina, naučnici procenjuju da će sijati oko 40 odsto oštrije nego što je trenutno.

 

  • Na toj temperaturi, ledene površine će se istopiti (ukoliko uopšte ostane nešto za rastapanje), okeani će postati vreli, zatim će ispariti, a život na Zemlji će postati prilično neprijatan.
  • Venera će više ličiti na Zemlju koju danas znamo i volimo. Onda će biti još vrelije ...
  • Za oko 5,4 milijardi godina, Sunce će početi da se širi. Prema Science Ekplorer-u, najverovatnije će apsorbovati Mercur i Veneru, a čak postoji i šansa da će doći do Zemlje. 
  • Površina Zemlje će se toliko ugrejati da će postati crvena.
  • Što se tiče Sunca ono će sagorevanjem postati crveni džin, a od rasutog gasa i praha formiraće se planetarna maglina. Sunce će faktički postati "beli patuljak" veličine Zemlje.
  • Maglina će ostati vidljiva narednih 10.000 - 20.000 godina, raspršiće se za potrebne stvaranja nove generacije zvezda i planeta. Iz ostataka našeg Sunca, možda nastane i novi život.

    Međutim, biće potrebno milijarde godina da se bilo koji životni oblik evoluira do nivoa inteligencije koji imamo danas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading