ŠOKANTNO NAUČNO OTKRIĆE: Svemir sija jer je pun DIJAMANATA?!

Autor:

Razonoda

11.06.2018

21:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oblaci dijamanata okružuju udaljene zvezde i mogu biti odgovorni za misteriozni "sjaj" Mlečnog puta, koji zbunjuje astronome decenijama, otkriveno je tokom nedavnog istraživanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Novo naučno otkriće

U novoj studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Kardifu, međunarodni tim naučnika saznao je da mikrotalasi najverovatnije potiču od sićušnih kristala ugljenika, poznatih i kao nanodijamanti, a mogu se naći u oblacima prašine i gasa, koji okružuju novoformirane zvezde.

Blještavi mikrotalasi prvi put su otkriveni kada su astronomi merili radijaciju svemira, početkom ovog veka.

- U maniru Šerloka Holmsa, eliminisali smo sve druge uzroke i sa sigurnošću možemo da kažemo da je najbolji "kandidat" sposoban da proizvede mikrotalasni sjaj upravo prisustvo nanodijamanata oko novoformiranih zvezda – rekla je dr Džejn Grejvs sa Univerziteta Kardif.

RepublikaFoto: pixabay.com

Svetlost se imituje zbog oslobađanja energije usled ubrzanog rotiranja nanočestica, a to su delići materije toliko mali da ih ne registruje običan mikroskop. Skup prašine i gasova, poznat i kao protoplanetarni disk jeste začetak nastajanja planeta.

Upravo ovakvi uslovi ekstremne toplote i u kojima vrca energija, pogodni su za formiranje nanočestica.

- Prvi put je jasno zabeležena anomalna emisija mikrotalasa, koji dopiru iz protoplanetarnog diska - rekla je Grejvs.

Nanodijamanti su stotine hiljada puta manje čestice od zrna peska i često se mogu naći u meteoritima na Zemlji.

Istraživači koje predvodi doktorka Grejvs, prate 14 mladih zvezdanih sistema i njihove misteriozne emisije, od kojih tri zrače neobičnu blještavost. Uzrok ovog sjaja je bio zagonetka od kada je prvi put uočen, pre skoro dve decenije, kaže Grejvs.

- Naši zaključci su još zanimljiiji zbog činjenice da su dobijeni posmatranjem protoplanetarnih diskova, što je rasvetlilo hemijske osobenosti mladih solarnih sistema, uključujući i naš – zaključila je doktorka Grejvs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading