NAJVEĆE MISTERIJE: Sedam pojava na Zemlji koje NIKO NE MOŽE DA OBJASNI!

Autor: Republika

Razonoda

26.05.2018

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekad se mislilo da je grmljavina siguran znak besa bogova, a onda se vremenom saznalo da je reč o pražnjenju elektriciteta… Ipak, neke stvari nisu objašnjeme ni dan danas.

Foto: pixabay.com
Ilustracija

Ne misli se, pri tom, na čudesna ozdravljenja ili nešto slično tome, već na neke "neobično obične" stvari pronađene na našoj planeti. O nekima je otkriven samo deo priče, dok o drugima ne znamo ništa. Vreme je da vas upoznamo s njima, jer ko zna, možda ćete vi imati nekakvo logično objašnjenje…

Vrata Sunca, Bolivija

Za Stounhendž ste svi čuli, delom zato što je u Engleskoj, koja nam je ipak relativno blizu. Za ova vrata verojatno niste nikad, ali eto, niste ni krivi što je Bolivija na drugom kraju sveta. Ona nisu nikada objašnjena, a neki tumače da su dokaz da upravo iz Bolivije potiču prvi stanovnici Zemlje. To ne znamo, ali verujemo upućenima koji kažu da sadrže astrološku i astronomsku vrednost.

L'Anse aux Meadows, Kanada

Ko kaže da je Ameriku otkrio Kolumbo? Ostaci ovog mesta datiraju iz 1000. godine, a tu su živeli Vikinzi. Smatra se da ga je osnovao slavni Leif Erikson, a otkriveno je 1960. Osamnaest godina kasnije UNESCO ga je uvrstio na popis Svetske baštine, a i Kanađani se i te kako ponose njime, piše Fokus.ba.

Gobekli Tepe, Turska

U Turskoj se zaista svašta našlo, što je arheolozima pomoglo u objašnjenjima sveta prošlosti. Tako je Hajnrih Šliman upravo na području Turske otkrio legendarnu Troju, a američki i turski arheolozi ovde su našli Gobekli Tepe, ostatke hrama na planini. Pretpostavlja se da je hram izgrađen u doba neolita, a može poslužiti kao dokaz za to koliko je važnu ulogu religija igrala i u tadašnjem vremenu.

Vojničev rukopis (manuskript)

Knjiga obavijena velom tajne napisana je pre više od 500 godina, a ime je dobila po američkom trgovcu knjigama Vilfridu Vojniku koji ju je pronašao početkom 20. veka. Napisana je nepoznatim jezikom, koji je ostao nepoznat do dana današnjeg. Pre dve godine dva istraživačka tima objavila su da su rešila misteriju, ali je problem nastao kad se pokazalo da su oba tima iznela potpuno drugačije zaključke. Naime, jedni su utvrdili da je napisana nepoznatim meksičkim dijalektom, a drugi da je reč o kodiranom azijskom jeziku.

Kamene kugle, Kostarika

Nalaze se u dolini Dikvis, a sve su savršeno okrugle. Ima raznih veličina, od vrlo malih, pa do najvećih prečnika dva metra i teških više od 15 tona. Smatra se da ih je izradila drevna Dikvis civilizacija, a uz njih se vezuju i brojni mitovi. Jedni tvrde da su došle s Atlantide, a drugi, pomalo očekivano, da su ih doneli vanzemaljci. Najverovatnije je ipak da ih je izradila gorespomenuta civilizacija, a naučnici i dan danas nisu našli odgovor na koji način.

Mohendžo Daro

Istorijski grad na području današnjeg Pakistana, najveći očuvani grad iz bronzanog doba. Jedno je od najvećih naselja tog vremena, jer se veruje da je Mohendžo Daro bio dom za više od 40 hiljada stanovnika. Neverovatno zvuči i činjenica da je grad imao napravljen i sistem kanalizacije, kao i rešen odvod vode i druge slične stvari, s obzirom na činjenicu da je nastao između 2600. i 1800. godina pre nove ere.

Saksajvaman

Pravilno naslagane stene i kamene gromade nalaze se u Peruu i toliko se dobro naslanjaju jedna na drugu bez ikakvog vezivnog materijala, da između njih nema ni milimetar prostora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading