REŠENA DILEMA: Evo koja životinja je najstarija na svetu!

Autor:

Razonoda

24.05.2018

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednjih desetak godina zoolozi vode rasprave u vezi sa time da li su sunđeri ili meduze najstarije životinje na svetu. Primenjujući nove metode, američki naučnici zaključili su da je reč o meduzama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Evo ko je najstariji na svetu

Tim evolucionih biologa sa univerziteta Vanderbilt i Viskonsin-Medison razvio je novi pristup s ciljem da reši godinama dugu raspravu. Skoro ceo vek životinjsko stablo organizovano je na osnovu naučnih spoznaja o složenosti raznih organizama, a zbog jednostavnosti njihovog organizma verovalo se da su sunđeri najstarija bića na svetu.

Međutim, otkriće DNK promenilo je shvatanja naučnika i evolucioni biolozi počeli su da primenjuju nova saznanja sa ciljem da odrede odnose u evoluciji, iz čega je nastalo područje filogeneze. U većini slučajeva u razjašnjavaju tih odnosa pomoglo je samo izučavanje DNK, a 2008. godine jedno od prvih filogenetskih istraživanja pokazalo je da su meduze najstarija bića životinjskog carstva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Meduze

Sadašnje metode zasnivaju se na sakupljanju ogromne količine genetskih podataka koji se analiziraju i na osnovu zaključaka uspostavljaju odnosi, kaže profesor Antonis Rokas s Vanderbilta koji je učestvovao u razvoju novog naučnog pristupa.

Nove metode dovele su u najvećem broju slučajeva do nedvosmislenih zaključaka, a Rokas i njegov tim koncentrirali su se na slučajeve čiji su rezultati bili kontradiktorni, od kojih se sedam odnosilo na životinje, pet na biljke i šest na gljive. Naučnici su želeli da utvrde razlog kontradikcija, pa su uporedili pojedinačne gene "suparnika" na životinjskom filogenetskom stablu s genima njihovih "srodnika" i utvrdili da su se meduze ranije izdvojile od sunđera. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Nature Ecology & Evolution".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading