Ovo je najveća misterija u Beogradu: BUNAR BEZ DNA!

Autor: Republika

Razonoda

13.05.2018

06:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je zemlja koja je veoma bogata brojnim misterijama, sablastima, duhovima, vilama i vešticama, prokletstvima, čudotvornim izvorima, ukletim mestima.

Foto: youtube.com
Rimski bunar

Zato i ne čudi činjenica da postoje u njoj krajevi u kojima važe veoma rasprostranjena i ukorenjena narodna verovanja, od kojih neka su toliko strašna, da se podiže kosa na glavi.

Kalemegdan je bio i ostao simbol Beograda. Bio je rušen i iznova građen, a najveća misterija tvrđave je svakako Rimski bunar. To je mesto koje zaokuplja najveću pažnju posetilaca zbog raznih nerazjašnjenih događaja koji su se odigrali među njegovim zidinama.

Pretpostavlja se da je izgrađen između 1717. i 1731. godine. Pravili su ga Austrijanci, tako da nije sigurno da li je rimski, ali bunar sigurno nije. To je, u stvari, svojevrsna cisterna koja se napaja površinskim vodama, budući da nema izdan. Kad su kopači došli do dubine od pedeset metara, nisu pronašli vodu. Zato su krenuli bočno da kopaju prema reci Savi. Bunar je ukupne dubine 60,15 m, a prečnika 3,4 m. Na dubini od 53,15 m prečnik bunara se menja, sužava se na 2 metra. Dvostruko spiralno stepenište širine 0,9 m i visine 2,05 m ide do dubine od 35,51 m. Silazak niz stepenište, koje poput DNK spirale obavija bunar i vodi niže do nivoa vode, iz bezbednosnih razloga nije moguć.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading