MISTERIJA KURVINGRADA: Evo kako je SRPSKI GRAD dobio ime!

Autor:

Razonoda

04.05.2018

04:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srednjovekovni grad Koprijan, poznat i pod imenom Kurvingrad, nalazi se 11 km južno od Niša (u opštini Doljevac) u selu Klisura, na obronku planine Seličevice iznad Južne Morave.

RepublikaFoto: youtube.com/ acikus
Kurvingrad

Podignut je za vreme kneza Lazara, na temeljima rimskog i vizantijskog utvrđenja.

Iz natpisa koji je pronađen u građevinskom materijalu koji su Turci doneli u Nišku tvrđavu zna se da je grad sazidao Nenad, sin kazanca Bogdana 1372. godine.

Kako je Koprijan imao tri kapije, kameni blok sa uklesanim natpisom stajao je verovatno  iznad jedne od njih.  Imao je pet kula. Sa svih strana grad je opasan jarkom. U unutrašnjosti je bila velika cisterna čiji su ostaci vidljivi.

U naselju ispod grada pronađeni su prilikom arheoloških iskopavanja 1933. godine  temelji crkve građene u moravskom stilu.

Koprijan je, u vreme borbi za turski presto 1413. godine, zauzeo i razorio sultan Musa. Posle njegovog poraza, sultan Mehmed je grad vratio despotu Stefanu Lazareviću. Putopisac Ami Bue pominje u prvoj polovini XIX veka ruševine Kurvinhana. Do danas je grad nedovoljno proučen.

Odakle gradu ovakav naziv?

O najstarijoj prošlosti grada do danas su se održale samo legende, tako da nema mnogo materijalnih dokaza o tome kako i kada je grad prvi put nastao i ko ga je prvi osnovao. Sve što danas pouzdano umemo da kažemo, odigralo se od 1372. godine do 1444. godine.

Život grada protekao je omeđen opsadama. Veruje se da vulgaran naziv grada potiče iz vremena u kome je izvesna nemoralna dama iz gradskog naselja, prilikom opsade neosvojivog utvrđenja, noću dok su svi spavali navela stražu da otvori kapije grada ili je sama to učinila.

Po drugoj legendi, koja se još življe održala u svesti naroda grad je pripadao carici, a grad se Kurvin nazvao otud što je carica zavela sveštenika iz crkve ispod grada. Da bi se lakše susretali naredila je da se razapne platno od grada do crkve po kome je prelazila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading