(VIDEO) ALARMANTNO: Ogroman asteroid prošao neverovatno blizu Zemlje

Autor: Republika

Razonoda

18.04.2018

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Asteroid, koji prema procenama stručnjaka ima nešto više od 45 metara u prečniku, prošao je "alarmantno blizu Zemlje", u nedelju ujutro, samo nekoliko sati pošto su ga astronomi prvi put primetili.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ovo nebesko telo, nazvano "Asteroid 2018 GE3", se najbliže Zemlji našlo oko 02.45 časova (po severnoameričkom istočnom vremenu), kada je primećen na oko 190.000 kilometara udaljenosti od Zemlje.

To je bliže Zemlji od Meseca, koji orbitira na razdaljini od oko 385.000 kilometara od naše planete. "GE3" je, takođe, prošao blizu Meseca, kasnije tog jutra, na svom putu oko Sunca, prenosi "Tajm".

Ovaj asteroid bi mogao da bude čak do šest puta veći od meteorita koji je pao kod ruskog grada Čeljabinska. Taj meteorit je eksplodirao iznad centralne Rusije 15. februara 2013. godine.

Kada je veliki kamen ušao u Zemljinu atmosferu izazvao je veliku svetlu munju, a hiljade manjih fragmenata rasulo se po regionu Čeljabinska, razbijajući prozore i oštećujući automobile. Komadi meteorita povredili su oko 1.500 ljudi.

Da je "GE3" ušao u zemljinu atmosferu, naučnici pretpostvljaju da bi efekti bili slični, samo što bi šteta bila ozbiljnija i veća, uz potencijalno još veći broj povređenih.

Asteroid je primetila Lunarna i planetarna laboratorija Univerzitata Arizone u Tusonu, koja je dio NASA-inog projekta "Catalina Sky Survey".

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading